Agni, termin koji na sanskritu znači "digestivna vatra", "razbija" sve što uzmemo iz svog okruženja tako da zadržava ono što je dobro a izbacuje sve ono što je loše, piše na blogu Dipaka Čopre doktor Šejla Patel, 13. marta 2014. godine.

Ajurvedska medicina: greška intelekta kao uzrok bolesti...

Kada nam je agni jaka, tada smo dobro, i uredno proizvodimo ojas (snaga, na sanskritu). Prema ajurvedinim učenjima, ojas je osnova jasnosti, dobre percepcije, fizičke snage i imuniteta.

Zlatna pravila ishrane po ajurvedi...

Međutim, ako nam je agni slaba (što nam se može dogoditi usled nepravilne ishrane, nedostatka aktivnosti, negativne energije, generalno nezdrave dnevne rutine), "varenje" će nam postati otežano, i doći ćemo u stanje da proizvodimo toksine koji se samo skladište u telu (prema ajurvedi poznat kao ama, glavni uzročnik bolesti).

PageBreak

Uključite sledećih šest režima u svoju svakodnevicu

Ajurveda preporučuje mnoga praktična pravila održavanja jačine digestivne vatre. Pitate se zašto je telo počelo loše da vari? Zašto je telo prestalo da toleriše ovu hranu? Kako da poboljšamo svoju agni?

Uključite sledećih šest režima u svoju svakodnevicu, uz pomoć kojih ćete uspešno ojačati agni, usled čega možete čak i poboljšati metabolizam, lakše izgubiti na težini, i umanjiti neprijatne gastrointestinalne simptome (gorušica, loša probava, nadimanje, zatvor).

1. Regularno meditirajte.

Za maksimalnu korist, meditirajte dva puta dnevno između 20 i 30 minuta (jednom ujutru, i jednom uveče).

Flow joga: meditacija u pokretu...

2. Budite aktivni.

Odlučite se za neku aktivnost, i njome se bavite dnevno. Nije bitno da li je u pitanju joga ili šetnja - samo budite aktivni. Inače, nedavno objavljena studija u Dijabetes centru pokazala je kako 15 minuta hoda nakon svakog obroka kontroliše nivo šećera posle jela, čak se ispostavilo da su ove kratke šetnje mnogo efektnije nego one jednodnevne od oko 45 minuta.

3. Nemojte se prejedati.

Ako unesemo više hrane nego što nam je potrebno otežano ćemo variti, i tako narušavati zdravlje digestivne vatre. Ajurveda preporučuje da uvek ostavljamo trećinu do četvrtine stomaka praznim, kako bi naše telo lakše varilo unete namirnice, sa sasvim dovoljno prostora. Inače, kada spojimo prste na rukama tako da on šaka formiramo oblik zdele - tako možemo izmeriti koliko nam je dovoljno za jedan sasvim dobar obrok.

4. Pijte čaj od đumbira.

Dobro je piti čaj od đumbira tokom dana, i tokom obroka. Ajurvedin "univerzalni lek" se zbog svojih brojnih prednosti za telo koristi više od 2000 godina za lečenje digestivnih problema.

Sva lica đumbira...

5. Neka vam ručak bude najobilniji obrok.

Najlakše varimo onda kada smo najaktivniji. Podne, popodne, kada ručate, vodite računa o tome da vam ručak bude najobilniji obrok u danu.

Recept iz "Zemlje snova": kako da gajimo đumbir kod kuće...

Nemojte jesti mnogo uveče, za večeru, jer to može otežati odmor tela, i vašu sposobnost da lepo zaspite.

6. Oslobađajte se negativnih emocija.

Trudite se da ostanete pozitivni. Nemojte zadržavati il ičuvati stres u sebi, nemojte dozvoliti da vas ''slomi''. Meditirajte, duboko dišite, fokusirajte se na to da budete u pozitivnom okruženju i među sebi dragim ljudima.

Energetski vampir Fejsbuk: kako izaći iz zamke virtuelne realnosti...

Kada znamo kako da se izborimo sa stresom i oslobodimo se negativnih emocija, naš digestivni trakt je u mogućnosti da radi kako treba.