Ova variva (gusta, kašasta ili retka) se obično serviraju topla, sa čapatijima (pogačicama), rižom, ali i raznim prilozima kao što su čatni, salate...

Sastojci za 4 osobe (glavno jelo):

  • 500 gr krompira
  • 2 op 3 šargarepe
  • 200 grama graška
  • 200 grama mahuna
  • 1 srednji karfiol
  • 2 do 3 dl kiselog mleka
  • 50 grama mlevenih oraha
  • 1 - 2 dl sosa od paradajza
  • Od začina dodajte: kurkumu, so, i biber

Priprema:

Oprati povrće. Šargarepe iseckati na štapiće, karfiol razdvojiti na cvetove, mahune na komade dužine 3 do 4 cm, a krompir na kocke od 2 do 3 cm. U lonac u koji može da stane svo povrće staviti vodu na dno (dovoljno je 2 do 3 cm vode).

Prednosti organske hrane: voće i povrće...

Prvo staviti šargarepe i mahune da se kuvaju, a nakon oko 5 minuta dodati grašak. Pošto sačekate isto oko 5 minuta dodajte karfiol. Sve kuvati poklopljeno i paziti da na dnu uvek bude malo vode, ali ne previše, jer povrće će pustiti svoju.

Lagano varivo od sočiva s povrćem...

Krompir ispeći u rerni ili u dubokom ulju. Kada povrće bude gotovo dodati krompir, i sve posoliti. U zasebnoj posudi pomešajte kiselo mleko, sos od paradajza, orahe (možete dodati i malo šećera). Dodati biber i kurkumu i sve zagrejati uz stalno mešanje, dok se ne sjedini. Pomešati sa povrćem i dodati još vode ili kiselog mleka ako želite čorbastije varivo. Može se ukrasiti listovima peršuna ili korijandera.

Izvor: Atma.hr