Sastojci:

  • 8 do 10 crvenih kruški (oko 1 kg), opranih i oljuštenih.

Crvena - boja ljubavi i strasti...

Umak za mariniranje:

  • 4 oljuštene cvekle, isceđene u sokovniku
  • sok od 1 limuna
  • 4 kašike meda
  • korica od 1 narandže
  • 2 do 3 zvezdice anisa
  • 1 štapić vanile
  • oko 10 celih karanfilića
  • 1 štapić cimeta (ili malo praha)

Za beli preliv:

  • 1/2 šolje indijskih oraščića
  • 1 limenka kokosovog mleka
  • 2 kašike lucume u prahu (ako nemate lucumu, povećajte udeo agavinog sirupa)
  • 2 kašike agavinog sirupa
  • 2 kašike burbon vanile

Priprema:

U većoj posudi pomešajte sve sastojke za umak za mariniranje i cveklin sok. Kruške kojima ste ostavili peteljke (ali oljuštili koru) pažljivo složite u veću teglu. Prelijte ih umakom za mariniranje. Dodajte vode ako je potrebno, kako bi cele kruške bile potopljene sokom. Ostavite da se mariniraju barem 24 sata.

Kašasti crveni sok...

Spolja će postati crvene, ali unutrašnjost će im ostati svetla pa će posebno lepo da izgleda ako ih prepolovite pre posluženja. Možete ih poslužiti i cele, na dubljem tanjiru u koji ste prethodno ulili malo umaka u kom su se marinirale. Sve sastojke za beli preliv izmiksajte u blenderu, prelijte ga preko kruški, i poslužite.