Visoko fruktozni kukuruzni sirup ili HFCS (High Fructose Corn Syrup) masovno se dodaje u prerađenu hranu, jer je jeftiniji i slađi od običnog šećera i produžava rok trajanja prerađevinama.
Kod nas se još naziva glukozno-fruktozni sirup ili kukuruzni sirup i prisutan je u skoro svim industrijskim prerađevinama i proizvodima za decu - zaslađenim i gaziranim pićima, komercijalnim pekarskim proizvodima, žitaricama, jogurtima, desertima, pudinzima,u keksu i slatkišima.
Ali, on je nezdraviji od samog šećera. Dobija se iz kukuruznog skroba u kom se deo glukoze uz dodavanje enzima menja u fruktozu, do razmere 55:45, odnosno 55% fruktoze i 45% glukoze. Ovo ga čini puno slađim od šećera, jer je fruktoza slađa od glukoze, a u običnom šećeru su fruktoza i glukoza prisutne u razmeri 50:50.
U običnom šećeru, glukoza i fruktoza su vezane hemijskim vezama pa je barem potrebna razgradnja ovih osnovnih molekula šećera u organima za varenje. Ali, u glukozno-fruktoznom sirupu, molekuli su u nevezanom obliku tako da se ovi šećeri rapidno apsorbiraju u krvotok.
Fruktoza ide direktno u jetru gde pokreće lipogenezu - proizvodnju triglicerida, što predstavlja glavni uzrok oštećenja jetre koje se naziva "masna jetra" i pogađa milione ljudi u zapadnim zemljama. Fruktoza uništava jetru na isti način kao alkohol. S druge strane, glukoza iz ovog sirupa podiže šećer u krvi i podstiče lučenje inzulina koji šećere skladišti u obliku masnih naslaga na našem telu.
Ova kombinacija dovodi do metaboličkog haosa koji uzrokuje povećanje apetita, debljanje, dijabetes, metabolički sindrom, masnu jetru, srčane bolesti, rak, demenciju i još puno toga.
Osim toga, visoke doze fruktoze doprinose razvoju sindroma propusnih creva, pri čemu toksini i nepotpuno prevareni proteini iz hrane, kroz proširene pukotine na crevnom zidu, ulaze u krvotok, te izazivaju upalne i autoimunološke procese koji dovode do celog niza bolesti modernog čoveka.
Nadalje, HFCS doprinosti razvoju zavisnosti od hrane/slatkiša preko delovanja na centre za nagrađivanje u mozgu. Bitno je naglasiti da prirodna fruktoza iz voća, kao sastavni deo kompleksa nutrijenata i vlakana, ne proizvodi jednaki negativan učinak u telu kao slobodna fruktoza iz kukuruznog sirupa. Čitajte deklaracije i izbegavajte proizvode koji sadrže glukozno-fruktozni sirup.
Izvor: Ko dren
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!