Pisala sam nedavno članak o leblebiji i njenim čudesnim nutritivnimvrednostima, ali i nizu pozitivnih uticaja na zdravlje. Srećom, zbog njegovog dosta neutralnog ukusa, recepata sa leblebijama ima doslovno na hiljade pa je ovu namirnicu jednostavno vrlo često konzumirati, a opet - svaki put na neki drugi način.

Evo jednog slatkog recepta za kolačiće kojima je upravo leblebija baza.

Sastojci:

  • 1 limenka leblebija (400g)
  • 120 g maslaca od kikirikija ili badema
  • 3 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1/2 kašičice soli
  • na vrh kašičice praška za pecivo
  • na vrh kašičice sode bikarbone
  • 50 g čokoladnih kapljica ili iseckane što tamnije čokolade

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni, a u pleh stavite papir za pečenje. Sve sastojke osim čokolade ubacite u blender i mutite dok ne dobijete jednoličnu kremastu smesu. Potom kašikom ili rukama umešajte čokoladne kapljice, tako da ostanu cele, ali deo kapljica ostavite sa strane, da pospete smesu, na kraju.

Smesu istresite u pleh i porvnjajte po vrhu pa po njoj prospite preostale čokoladne kapljice pa i lagano utisnite dlanom ili špatulom, u smesu.

Pecite 20 do 25 minuta. Kako biste proverili da li je smesa pečena, probodite je čačkalicom: ako je čačkalica suva, kolač je gotov.

Pazite da se ne prepeče jer će smesa biti previše suva, a sigurno želite da zadržati sočnost ovog kolača.

Izvadite iz rerne, ostavite oko 20 minuta da se ohladi, pa isecite na kockice.

Izvor: Fitness