Kombinacija kokosa i čokolade je neodoljiva, podseća nas na leto i uvek obraduje čudo ukusa. Baš zato se mnogi omiljeni slatkiši prave od ove dve slatke namirnice.

Donosimo vam vegansku varijantu (posnu) čoko-kokos torta koja se baš lako sprema.

Sastojci:

Za koru:

  • 300 g badema
  • 230 g urmi bez koštica
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 2 kašike kakao praha
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • prstohvat soli

Pročitajte još:

KREMPITA NA DRUGAČIJI NAČIN: Najkremastiji kolač koji se topi u ustima (RECEPT)

SLADOLED TORTA sa bananama i bobicama: slatkiš koji ne goji - bez šećera i bez brašna (RECEPT)

Fil:

  • 300 ml kokosovu pavlaku
  • 125 g javorovog sirupa
  • 3 kašike kokosovog ulja
  • 300g kokosovog brašna
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

Za preliv:

  • 225g tamne čokolade
  • 240ml kokosove pavlake

Priprema:

Napravite koru: stavite bademe u blender i nmutite dok ne dobijete brašnastu smesu. Dodajte urme bez koštica, kakao u prahu, kokosovo ulje, javorov sirup i mutite dok se ne sjedini i ne postane lepljiva smesa.

Sipajte smes u okrugli pleh ili kalup i ravnomerno je rasporedite (prečnik 23 cm). Stavite u frižider dok pravite fil.

U maloj šerpi zagrejte kokosovu pavlaku za kuvanje, kokosovo ulje i javorov sirup. Kuvajte na blagoj vatri uz mešanje. Sklonite sa vatre, dodajte ekstrakt vanile.

Vruću smesu prelijte koksoovim brašnom. Mešajte dok se ne sjedini. Nanesite fil na koru i ravnomerno rasporedite. Stavite u frižider dok pravite preliv.

Napravite preliv: izlomite čokoladu, p je prelijte vrućom kokosovom pavlakom i pustite da odstoji 1-2 minuta, a zatim mešajte dok ne postane glatko.

Preliv sipajte preko fila i stavite u frižider 10-15 minuta. Od preostale smeše kokosa oblikovati 8 malih kuglica, umočite ih u čokoladu i ukrasite tortu. Stavite u frižider najmanje 2 sata pre služenja.

Izvor: Lovesensa