Hleb sa koprivom služite uz supe ili čorbe i dobićete zdrav ručak koji čisti organizam i pomaže u skidanju masnihnaslaga!

Originalan recept za čapati hleb: ovako pleme Hunza pravi najzdraviji hleb već 2 000 godina

Sastojci:

  • 1 šolja heljdinog brašna
  • 1 šolja ovsenog brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica himalajske soli
  • 3 kašike cha semenki
  • 1/1 šoljica maslinovog ulja
  • 1 šolja jogurta
  • 1 šaka sveže koprive
  • 1 kašika sušenog ruzmarina

Tajne beskvasnog hleba: 10 saveta iskusne domaćice

    Priprema:

    Uberite listove sveže koprive, operite ih i prelijte 1 litrom proključale vode. Ocedite ih i ostavite da se ohladi. Ohlađene koprive sitno naseckajte. Ostatak vode u kojoj su bile koprive ohladite i upotrebite za pripremu veganskog jajeta - pomešajte 3 kašike chia semenki i 9 kašika vode. Povremeno promešajte. Zagrejte rernu na 180 °C.

    Pomešajte suve sastojke u jednoj posudi (heljdino i ovseno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i himalajsku so), a mokre sastojke u drugoj (namočene chia semenke, maslinovo ulje i jogurt). U mokre sastojke umešajte seckanu koprivu i sušeni ruzmarin. Pomešajte zajedno sastojke iz jedne i druge posude.

    Manji pleh obložite papirom za pečenje i kašikom stavite smesu u pleh i poravnajte.
    Pecite 50 do 60 minuta, odnosno dok hleb ne poprimi zlatnu ili smeđu boju (proverite čačkalicom nakon 45 minuta pečenja).

    Pečeni hleb ostavite da se potpuno ohladi i isecite ga na tanke kriške.

    Izvor: Aura