Lepe i negovane ruke često su prva stvar koju primetimo u razgovoru s nekim, a priznaćete, prvi utisak je veoma bitan. Da bi vam šake bile negovane, to ne znači da morate imati namazane nokte, bitno je da su oni uredni, čisti, a koža negovana. Tu nastaje problem. Obične kreme za ruke često nisu dovoljne jer je koža stalno izložena hemikalijama- deterdžentu za sudove, tečnim sapunima, sredstvima za dezinfekciju, zatim vetru, hladnoći…

Usled svega toga koža na rukama je često suva, ispucala, pojavljuju se zanoktice. One se mogu javiti i usled nedostatka određenih vitamina ili kao posledica loših navika (grickanje noktiju).

Znate da svoje šake morate da negujete, ali pitanje je kako? Priuštite im tretman kao u salonu. Uradite ga uveče, pred spavanje. Prethodno potopite šake u toplu vodu. Nakon nekoliko minuta isecite i oblikujte nokte, pa drvenim štapićem pogurajte zanoktice ka korenu nokta. Nemojte ih seći makazama, zanoktice imaju zaštitnu ulogu jer sprečavaju prodiranje nečistoća i bakterija u koren nokta. umesto sečenja, preporučuje se samo nega. Evo kako možete napraviti masku:

- 1 kašika kokosovog ulja

- 1 kašika ricinusovog ulja

- 1 kašika kreme za ruke


Blago zagrejte ulja da budu prijatne temperature, nikako vrela, pa onda dodajte kremu za ruke i sve dobro sjedinite. U ovu smesu umočite tupfere ili pamučne maramice pa obmotajte svaki prst, namažite i po šakama i preko toga stavite gazu ili pamučne rukavice i ostavite da prenoći.

Izvor: Sensa