Roman poema ili roman u stihu, posložen metodom asocijacija (uredili Flavio Rigonat i Zvonko Karanović), sadrži elemente celokupnog dosadašnjeg  stvaralaštva Milene Marković. Strategijama  sećanja, pamćenja i zaborava, u tvorbi identiteta svakog pojedinca/pojedinke sa ovih prostora, ključno je pitanje kojim se Marković bavi, pišući o ’’Deci’’... Završnica njene hibridne strukture, sa jedinim interpunkcijskim znakom-tačkom,  je mirno upozorenje, kako ocenjuje dr Dubravka Bogutovac, upućeno ’’Deci’’, tj. svakom čitaocu ovog poetsko- teatralno-ritualnog  teksta:  ’’...živi uči gledaj praštaj i nemoj ništa zaboraviti. ’’

Milena Marković, rođena 1974.godine u Zemunu, profesorka na FDU, pesnikinja, scenaristkinja, dramska autorka. Od 2001. do 2021. u izdanju beogradskog Loma, izdate su joj knjige poezije i dramski tekstovi: Pas koji je pojo sunce, Istina ima teranje, 3 drame, Crna kašika, Ptičije oko na tarabi, Pre nego što sve počne da se vrti, Pesme, Drame, Pesme za žive i mrtve (2014), Zmajeubice, Pesme za žive i mrtve, sabrane pesme (2017)

Izvedene drame: Paviljoni –kuda idem, odakle dolazim i šta ima za večeru, Šine, Nahod Simeon, Brod za lutke, Šuma blista, Zmajeubice, Deca radosti, Pet života pretužnog Milutina, Livada puna tame.

Realizovani scenariji za igrane filmove: Sutra ujutru, Beli beli svet, Otadžbina, Živ čovek i za dokumentarni film Rudarska opera.
Nagrade: Specijalna nagrada u Beču za najbolje drame sa ex-Yu prostora. Tri nagrade Sterijinog pozorja za najbolji dramski tekst ( Nahod Simeon, Brod za lutke, Zmajeubice) nagrade za dramsko stvaralaštvo ’’Borislav Mihajlović Mihiz ( 2007) i ’’Todor Manojlović’ (2009) povodom drame Brod za lutke. Za knjigu 3 drame dobitnica nagrade ’’Miloš Crnjanski’’, za knjigu Ptičje oko na tarabi priznanje ’’Biljana Jovanović’’ i ’’Đura Jakšić’’, kao i nagradu ’’Pero Despota Stefana’’ za poeziju 2014.

Dobrodošli!