Znate i sami da ne smete da „cedite“ bubuljice u kućnoj varijanti jer osim što možete da izazovete još veću upalu, vrlo je verovatno da ćete napraviti ožiljke. Lice je posebno osetljivo jer je na njemu koža tanja i nežnija nego na drugim delovima tela. Ovo se posebno odnosi na jednu regiju, koja je naročito osetljiva jer se nalazi u oblasti sinusa.

-To je regija u obliku trougla a spaja nos sa uglovima usana. Tu se nalazi kavernozni sinus, tj.vena koja vodi krv direktno do mozga. Posebno je osetljiva jer svaka infekcija koja tu nastane ima velike šanse da putem krvi dođe do mozga i izazove mnogo veće komplikacije. Svaka otvorena rana, bila ona i sićušna predstavlja rizik za razvoj mnogo opasnije infekcije- kaže dr Džošua Zejhner, specijalista dermatologije u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku.

Najbolji savet koji vam dermatolozi i kozmetičari mogu dati jeste da bubljice ne dirate. Nikako! Ali, to vas verovatno neće sprečiti, naročito ako je akna na nezgodnom mestu i velika. Probajte da je sasušite uz pomoć gelova za tu namenu ili specijalnih obloga koje je u vidu sitnih okruglih „flastera“ lepe preko bubuljice, a sadrže salicilnu kiselinu. Ako ni to ne pomogne, a vi baš nikako ne možete da je ignorišite, važno je da dobro očistite lice sredstvom za umivanje. Operite ruke i očistite deo ispod noktiju gde se skuplja najviše prljavštine i bakterija. Onda uzmite papirnu maramicu ili štapić za uši i uz pomoć njih ististnite bubuljicu. Nemojte dikretno noktima. Nakon što ste završili „ceđenje“, na to mesto nanesite antibiotsku mastkako bi se sprečio razvoj infekcije.

Izvor: Sensa