Ajurveda je tradicionalna indijska medicina koja leči, isceljuje i obnavlja organizam u skladu sa prirodom. Ona u načinu lečenja uzima u obzir celinu života, a njen cilj je zdravlje na više nivoa - energetsko, mentalno, fizičko...

Osim u službi zdravlja, ajurveda se primenjuje i za lepotu - negovanje kože i kose. Sigurno ste se pitali kako su Indijke tako zanosne, sa dugom kosom koja oslikava njihovu snagu, i čistim licem koje je odraz njihove autentične lepote. Tajna je baš u ajurvedi.

Pravila u ovakvom tretmanu su vrlo jednostavna - sve je prirodno, a u negovanju kože, važno je čišćenje, hranjenje i hidriranje. Donosimo vam nekoliko jednostavnih i jeftinih saveta za negu kože po receptu prelepih Indijki:

1. Konzumiranje prokuvane vode - Hidratacija je najvažnije pravilo za negu kože, a prema ajurvedi, voda treba da bude prokuvana i topla, kao i da se ispija u manjim gutljajima. To savetuju i lekari: ukoliko odjednom popijete mnogo vode, ona će samo "proći" kroz telo, odnosno brzo ćete je izbaciti iz organizma, dok manji gutljaji garantuju da voda dospe baš tako gde treba i hidrira organizam.

2. Samomasaža -Ova opuštajuća tehnika u indijskim ritualima lepote koristi se vekovima, a u masaži se najčešće koristi susamovo ulje. Ova vrsta ulja preporučuje se za negu kože, kose, zuba, pa čak i nakon sunčanja. Kada izmasirate lice ovim uljem, koža će biti nahranjena i sveža, a posebno s epreporučuje osobama koje imaju suvu kožu lica.

3. Šargarepa - Brojna istraživanja dokazala su da je šargarepa jedna od najvažnijih namirnica za one koji žele da pruže svojoj koži prirodnu "injekciju" hranljivih materija. Iako ovo povrće obiluje vitaminima i mineralima, najvažniji njen sastojak svakako su karotenoidi, materije koje daju zlatnu boju, štite od UV zračenja i spoljnih uticaja, a tu su i jedinjenja po imenu poliacetileni, koja ublažavaju upale. U ajurvedi se preporučuje konzumiranje kuvane šargarepe, pa ne zaboravite sledeći put da u čorbu cupu, pa možda čak i u salatu naseckate malo skuvane šargarepe. Prema pravilima ajurvede, važno je da je ne podgrejavate.

4. Fizička aktivnost - Izaberite aktivnost koja vam najviše prija: plivanje, šetnja, trčanje, vožnja bicikla, joga, pilates... Osim što povoljno deluje na zdravlje i vitku liniju, aktivnost je važna i za lepotu kože. Kada smo aktivni, znojimo se i oslobaamo se nakupljenih toksina iz organizma i kože. Takođe, vežbanjem se oslobađamo od stresa koji je jedan od okidača za starenje i pojavu bora..

5. Čaj od đumbira - Detoks napitak koji je eliksir za vašu kožu. Đumbir je bogat gingerolom, jedinjenjem koje deluje protivupalno, poseduje vitamine i minerale, i deluje kao sjajan antioksidant. Značajno je i to da antioksidansi iz đumbira podstiču proizvodnju kolagena i na taj način regenerišu i oporavljaju oštećenu i suvu kožu;

Izvor: Sensa