Sa brojem godina postoji rizik od usporavanja metabolizma, pogotovo kada žena uđe u period menopauze. Prema rečima lekara, prosečna starost žena u menopauzi je 51 godina. Estrogen i progesteron, čiji je nivo već bio nizak u period pred menopauzu, u godinama nakon 50-e postepeno je u potpunom deficitu. To može uzrokovati smanjenje gustine korstiju, gubitak mišićne mase, kao i povećanje telesne težine.

Kako da ubrzate metabolizam u periodu između 50 i 60 godina života?

Možete ubtzati metabolizam i u menopauzi, ali je važno da ne zanemarite fizičku aktivnost. U ovim godinama se takođe preporučuje trening snage. Iako možda mislite da ovo može izazvati probleme sa zglobovima, istraživanja pokazuju da vežbanje povećava gustinu kostiju, smanjuje rizik od osteoporoze, od hroničnih bolesti (kao što je dijabetes tipa 2), kardiovaskularnih bolesti i artritisa.

Takođe, možete raditi treninge poput joge i pilatesa. Važno je da ostanete aktivni i da redovno vežbate, jer to će pomoći da sačuvate tonus mišića, poboljšate koristi, a metabolizam i probava će raditi kao sat. U procesu mršavljenja vežbanje, vožnja bicikla, šetnja - sve ovo može dati sjajne rezultate, posebno ako ste aktivni u menopauzi kada se povećava rizik od gojaznosti.

Ukoliko se fizički aktivirate, metabolizmu morate pružiti odgovarajuću hranu. Da bi se ubrzao metabolizam, stručnjaci savetuju da jedete sto do 200 grama proteina dnevno. To ne znači da svakodnevno jedete meso koje je teško za varenje i opteretite telo namirnicama životinjskog porekla. Sve jedite umereno, a u jelovnik obavezno ubacite biljne proteine: kinoa, tofu, orašasti plodovi, semenke, ovas i pirinač, povrće (avokado, brokoli, karfiol, kelj...), pečurke...

Protini će vas dugo držati sitim, regulisati apetit, podstaći mišićnu masu, ali i pozitivno delovati na metaboličke funkcije u organizmu.

Izvor: Sensa