Lujza Hej je govorila je prekomerna težina za ženu predstavlja, na podsvesnom nivou, vid zaštite. Kada ste u životu nesigurni ili uplašeni, vi se okružujete ovom zaštitom. Možda ste ljuti na sebe što ne izgledate onako kako želite i osećate se krivim zbog unosa hrane. Zapravo se u vašem životu događa ili se dogodilo nešto što vas čini nesigurnim, nezaštićenim.

Možete se boriti sa viškom kilograma 20 godina, ali ćete postići vrlo malo ako ne otklonite uzrok. Ako imate višak kilograma, ostavite to po strani i prvo se pozabavite drugim problemom - onim unutrašnjim glasom koji kaže: "Treba mi zaštita. Nesigurna sam."

Nemojte se uznemiriti ako težina ostane ista, jer ćelije reaguju na vaše misaoneobrasce. Kada potreba za zaštitom nestane ili kada se ponovo osećate bezbedno, promeniće se i vaše ponašanje, način života, razmišljanje, a samim tim i ishrana i težina.

Počnite da menjate svoj obrazac razmišljanja. Ako imate kompulzivnu naviku u bilo kojoj oblasti, ne razmišljajte o tome koliko ste užasni, već umesto toga razmislite zašto je ta navika potrebna vašoj podsvesti. Razmislite šta je to iznutra što vas podstiče da grickate bez osećaja gladi, noću ili da poswežete za slatkišima nakon jela... Sve je iznutra i sve što krijemo u sebi utiče na naše zdravlje, raspoloženje i kvalitzet života.

Delovi iz knjige Lujze Hej "Misli srca"

Izvor: Sensa