Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, nalazi se u našim tetivama, ligamentima, koži, mišićima, kostima i krvnim sudovima, ali sa godinama prirodne rezerve kolagena počinju da se smanjuju. Kolagen je potreban svakom organizmu, bez obzira na godine i pol, ali je nekim osobama potrebniji.

Namirnice koje sadrže kolagen su čorba od kostiju, piletina, ribe, školjke, citrusi, belanse, indijski orah, heli luk, zeleniš, ali nekim osobama je potrebna dodatna doza kolagena kroz suplementaciju, odnosno dodatak ishrani.

Evo koji ljudi bi trebalo da uzimaju dodatni kolagen:

1. Imate izražene linije na licu - Jedan od znakova da je vašem organizmu poteban kolagen može da bude i estetske prirode. Starenje je prirodan proces, ali ako na koži lica počinju da se pojavljuju bore intezivno, možete razmisliti o uvođenju kolagena u svoju dnevnu rutinu. Istraživanja pokazuju da kolagen podstiče elastičnost kože, može da unapredi nivo hidratacije kože i podstiče je da ponovo bude glatka. Takođe, važno je da manje nabore tretiramo na vreme kako bismo smanjili rizik od pojave dubljih bora.

2. U menopauzi ste - Kod žena u menopauzi događa se drastičan pad u proizvodnji kolagena, zbog čega mnoge počinju da primećuju velike promene na koži (poput finih bora i opuštanja kože). Osim prednosti za kožu, uzimanje kolagena u menopauzi je takođe odlično za održavanje stabilnosti zglobova. Uopšteno, kolagen je važan za održavanje zdravlja i funkcionisanja kostiju, ali i za očuvanje lepote kože, kose i noktiju.

3. Hidrirana i mladolika koža - Uvođenje kolagena kao dodatka ishrane vezuje se za postizanje efekta "žele kože", koncepta koji je postao viralan nakon što je blogerka Ava Li (inače poznata kao "Glow With Ava" ) objavila snimak sebe i pokazala koliko je njena koža elastična. Kako navode stručnjaci, to može biti pokazatelj da imate određeni nivo kolagena u koži koji vas čini mladolikim.

Ukoliko razmišljate o uvođenju kolagena kao dodatka ishrani, važno je da se o načinu i tipu suplementacije posavetujete sa svojiim lekarom.

Izvor: Sensa