Suočavanje sa procesom starenja za mnoge prdstavlja izazov, a često smo okruženi očekivanjiam društva da većno ostanemo mladi. Mnogi proizvodi se plasiraju u smislu usporavanja starenja, skidanja znakova starenja, mnoge slike na društvenim mrežama poručuju - "želim da ostanem mlad", a neki ljudi su potpali pod ovaj strah da često i govore neistine o tome koliko imaju godina.

Opra Vinfri, voditeljka i motivaciona govornica često govori koliko starenje može da bude divan proces u kojem se još više upoznajemo sa sobom, možemo više da naučimo i otkrijemo neke nove slobode i lepote života. Kada se ona suočavala sa starenjem i ulazila u srdnje godine, dobila je važans avet od aktivistkinje Maje Angelou - "Kada sam napunila 50 godina, moja draga prijateljica Maja Angelou je još bila živa i rekla mi je: "Dušo, 50-te su sve što si želela da budeš. To je sve što si mislila da možeš da učiniš. To je to. Ulazi. Zašto još nisi tu."

Opra je više puta isticala kako nam novo životno doba može učiniti da život postaje samo bolji.

"U kulturi u kojoj je sve protiv starenja, svaki proizvod je proizvod protiv starenja, sve što bi trebalo da jedete je stvar protiv starenja. Cela kultura je postavljena da vam kaže da je ono što je najlepše, a mi smo okruženi ovim prelepim drvećem koje bukvalno postaje sve bolje sa godinama. Mislim da svi postajemo bolji sa godinama – kultura je postavljena da nam kaže, u našem konkretnom društvu, da je to pogrešna stvar." - objasnila je Opra Vinfri.

Dodala je i sledeće lekcije koje vredi da zapamtimo - "Svaka godina treba da nauči nečemu vrednom; da li ćete dobiti lekciju zavisi od vas. Svaka godina vas približava ispoljavanju celog i izlečenog sebe. Ja to slavim. Poštujem to. Držim to sa poštovanjem. I zahvalna sam za svako doba u kojem sam blagoslovena da budem."

Zato, sledeći put kada pomislite na starenje, bore, promene života u srednjim godinama, podsetite sebe da je ovo možda jedan od najlepših stanica na putovanju koje se zove život. Iskoristite to divno vreme koje vam je dato i posmatrajte ga sa puno zahvalnosti.

Izvor: Sensa