Da ste nas pre desetak godina pitali koje će pantalone biti najmodernije u 2023, verovatno ne bismo pogodili. Sada su u trendu modeli koji su nekada bili rezervisani za one najneinspirativnije situacije, kao kada idete na razgovor za posao. Gotovo da nema brenda koji ih u svojoj kolekciji ne poseduje. Ipak, po mišljenju modnih stručnjaka, ovaj kroj pantalona je ipak najprikladniji za žene preko 50 godina.

Model je klasičan, udoban i jednostavan za stilizovanje, pod uslovom da znate šta treba, a šta ne treba da kombinujete. I, ne, ne moraju da se stilizuju formalno, da se upare sa blejzerom ili poslobvnom košuljom. Ako se pitate kako da ih nosite, evo i odgovora. Portal BestLife je pitao profi stiliste kako se nose ove pantalone ako imate preko 50, a evo njihovih najboljih saveta...

1. Primenite "pravilo trećine"

Ovo modno pravilo zaista funkcioniše. Svako telo koje se garderobom izdeli na tri celine deluje mnogo lepše i vitkije, kaže sertifikovani stilista Elizabet Kosič. Pantalone visokog struka to rade automatski. Pantalone pokrivaju donje dve trećine vašeg tela, a košulja ili bluza pokrivaju gornju trećinu.

"Telo deluje više, vitkije, plus visok struk pomaže da se sakrije stomak", dodaje Kosič.

Uparite ih sa klasičnom majicom, rolkom, dugim blejzerom... Takođe možete nositi džemper do struka, tačnije same ivice pantalona. 

2. Izaberite čvrstu tkaninu

Birajte tkanine koje su udobne, izdržljive i izgledaju fantastično. Za to, Endi Sobrato, lični stilista i konsultant za imidž, predlaže ponte tkaninu (puniji žersej, mešavina pamuka i poliestera), posebno za hladnije vreme.

"Ove vrste pantalona su elastične i pogodne za žene različitih kilaža i oblika tela", kaže Sobrato. "Skoro deluju kao helanke, a istovremeno drže čvrstinu na delovima tela zbog kojih se žene obično osećaju nesigurno."

Još jedna sjajna tkanina za pantalone je krep.

3. Širokih nogavica i lakih materijala

Pantalone od prozračnih materijala sa širokim nogavicama su savršene za celu godinu.

"Izaberite lagane materijale kao što su tensel, gaberdin ili mešavine poliestera i odlučite se za plisirane detalje ako vam je telo šire iznad struka, ili bez nabora ako ste širih bokova", kaže Kosič. "Dužina neka bude maksimalna, neka idu čak preko obuće, tako ćete delovati elegantnije i vitkije. Uparite ih sa topom ili majicom, pa čak i kraćim blejzerom, jaknom...

4. Model do članaka

Ako predugačke pantalone nisu vaš "fazon", birajte kraće modele.

"Pantalone  do članaka su nešto duše od kapri modela, a deluju jednako elegantno. Ukoliko je prilika nešto zvaničnija, odlučite se za kroj sa faltama, a za ležernije varijante birajte one bez nabora. Ova vrsta pantalona se najbolje se slaže sa tunikama, džins jaknama i letnjim sandalama ili espadrilama", dodaje Kosič. Takođe su potpuno bezvremenske.

5. Izaberite obuću mudro

Cipele koje uparite sa pantalonama mogu da naprave ogromnu razliku u stilu. Ako izaberete suženi par, isprobajte nešto poput štikli, baletanki ili mokasina. Ako odaberete par širokih nogavica, obuća neka bude "glomaznija".

"Težište treba da bude na dnu - bilo da se radi o mokasinama, većim patikama ili čizmama - tako se uspostavlja balans između gornje i donje polovine tela. Visoke potpetice i špicasti modeli salonki takođe izgledaju sjajno uz pantalone.

6. Dobro procenite svoj broj

Da bi pantalone na vama izgledale dobro, moraju da savršeno pristaju vašem telu.

"Tačan konfencijski broj je jedna od najvažnijih stavki da biste izgledali vrhunski dobro, iako se o njemu najmanje govori i najviše se menja", kaže Kosič. "Pantalone mogu ili da pomognu našem izgledu ili da ga unište, posebno kako starimo i kada nam telo više nije savršeno zategnuto. Ako pantalone postaju tesne ili su vam prevelike, računajte na to da ih prekrojite ili, jednostavno, zamenite novim."

Pogledajte u galeriji koju su to modeli najbolji za žene preko 50 godina.

Shutterstock Kako da nosite pantalone ako imate 50 godina

BONUS VIDEO:

Bela Majca Trendovi Moda TikTok/oliviarosesmith_

Izvor: Sensa