Iako u svakom ormaru ima mesta za neke trendi komade, to nisu predmeti za kojima ćete posezati iz godine u godinu. Zato stilisti preporučuju da se usredsredite na izgradnju jake osnove sa nekim komadima za sve sezone koji nikada ne izlaze iz mode.

Prema rečima Sunike Du, modne dizajnerke, ulaganje u ovakve komade je pametno iz nekoliko razloga. To pojednostavljuje proces sastavljanja modernog outfita, bolje je za planetu i dugoročno je povoljnije za budžet. „Besezonski komadi garantuju maksimalnu cenu po nošenju jer se mogu kombinovati sa sezonskim artiklima“, objašnjava Jenija Hernandez Fonseka, stilistkinja. „Ovo vam lako omogućava da kreirate beskonačan broj odevnih kombinacija koje su pogodne za različite vremenske uslove.”

1. Mantil
„Kišni mantil ne bi mogao da izgleda zastarelo čak i da želi“, kaže Elizabet Kosič, stilistkinja. „Reč je o najrazumnijoj kupovini koju bi iko mogao napraviti.
„Potražite kvalitetne karakteristike kao što su uklonjivi prošiveni ulošci i duplo kopčanje da biste maksimizirali njegovu svestranost i ukupnu funkciju, i izaberite boju koja vam je najprijatnija“, preporučuje ona. Pored toga, ona kaže da težina tkanine ne bi trebalo da bude ni preteška ni previše lagana da bi se obezbedila nosivost tokom cele godine od umerenih aprilskih pljuskova do žustrih oktobarskih noći.

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_2076882472.jpg
Shutterstock 

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_1385562866.jpg
Shutterstock 

2. Bela košulja
Stručnjaci se slažu da svako, bez obzira na godine ili lični stil, treba da ima belu košulju u svom ormanu.
Tokom proleća, Du predlaže da je uparite sa cvetnom midi suknjom i laganim šalom. Kada dođe leto, možete da je nosite uz šorc na plažu. U jesen, preko košulje samo navucite udoban džemper i spremni ste.

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_1533608243.jpg
Shutterstock 

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_454095085.jpg
Shutterstock 

3. Blejzer
„Skrojeni blejzer je klasičan izgled inspirisan muškom odećom koji nikada ne izlazi iz mode“, kaže Kosič. „Investirajte u kvalitetan sa dobrim krojem krojem — bez naramenica ili oversajzd komada — i uverite se da porub stoji iznad kukova za najlaskaviji izgled.“
Kosič predlaže izbegavanje materijala koji su manje fleksibilni za nošenje tokom cele sezone, kao što su somot i vuna, i da se umesto toga odlučite za tkaninu srednje težine.

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku.
Shutterstock 

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku2337880001.jpg
Shutterstock 

4. Dugačka haljina
Maksi haljina je još jedan bezvremenski komad koji odgovara svim uzrastima i svim godišnjim dobima.
„Za leto, samo obucite par ukrašenih sandala i narukvice od perli i sve je spremno“, kaže lični stilista Margaret Stoun . „Kada dođe jesen, razmislite o korišćenju kaiša za definiciju, a zatim uparite maksi haljinu sa nekim čizmama.
Prema Kosič, takođe ne možete pogrešiti sa haljinom na preklop. „Igrajte na sigurno sa čvrstom crnom ili razmislite o štampi u vašoj najboljoj akcentnoj boji“, kaže ona. " Uparite je sa patikama i safari jaknom danju, ili klasičnim salonkama i mantilom.

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku.
Shutterstock 

5. Teksas jakna
Može se nositi sa gotovo bilo čim u vašem ormanu, bez obzira na doba godine. Možete je koristiti čak i da obučete malu crnu haljinu ili suknju sa šarom za ležernije prilike.
Možete je nositi sa maksi haljinom tokom proleća i leta, ili uz udoban džemper i helanke tokom hladnijih meseci. Možete je čak upariti sa crnim ili belim farmerkama za opušten, ali moderan izgled.

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_1451856563.jpg
Shutterstock 

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_423025810.jpg
Shutterstock 

6. Udoban džemper

„Kardigan je još jedan deo garderobe koji se može nositi na različite načine, u zavisnosti od vremena“, kaže Fonseka.
U proleće, ona preporučuje da stavite kardigan preko bluze bez rukava ili osnovne majice. „Uvek ga možete skinuti i premotati rukave preko ramena kada temperatura poraste“, dodaje ona.
U jesenjim i zimskim mesecima, pokušajte da uparite kardigan sa farmerkama.
Kosič savetuje da imate jedan džemper od kašmira jer je ovaj ultrameki materijal dovoljno topao za hladne zimske dane, ali dovoljno lagan za prolećne i letnje noći.

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_1480699220.jpg
Shutterstock 

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_1997730974.jpg
Shutterstock 

7. Haljina/košulja
Sunika Du kaže da je udobna haljina košulja još jedna nezaobilazna stvar koju morate imati. „Nosite je uz espadrile i slamnati šešir tokom leta i dodajte nekoliko narukvica i minđuša za plažu“, predlaže ona. "U jesen, kožna jakna, šal i obuća daju vašoj haljini novi život."
Neke haljine mogu imati bezobličnu formu - tako da imajte na umu da možete koristiti kaiš da stegnete struk, dodaje Du.

7 svestranih komada odeće za svako godišnje doba i svaku priliku_2349033739.jpg
Shutterstock 

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Kako je Maša Memedović od ćebeta napravila kaput Instagram/masamemedovic