Nekoliko maksi haljina u vašem ormaru može vam značajno olakšati svakodnevno odlučivanje o stajlingu za taj dan, posebno kada su visoke temperature.
Pročitajte savete stilista kako da najbolje iskoristite prednosti maksi haljina, posebno ako imate preko 50 godina.

Izaberite carski struk

Jedna od prvih stvari koje treba uzeti u obzir kada tražite maksi haljinu je njen struk. Miišel Baret, stilistkinja i osnivačica Capsule Closet Stilist, predlaže onaj koji ide ispod poprsja i nežno se širi.
„Razlog za to je taj što se uvlači u najtanji deo vašeg tela i prelazi preko stomaka, što je područje koje je mnogim ženama pomalo nezgodno jer tokom menopauze u tu zna da se nakupi višak kilograma,“ dodaje ona.
Ne samo da pokriva stomak, ovakav kroj maksi haljine vizuelno podiže grudi, pa tako figura izgleda skladnije.

Otvorena ramena

Maksi haljina će prekriti veći deo nogu, pa zato treba pokazati malo kože na drugom mestu.

Kerol Dejvidson, stilistkinja iz Njujorka predlaže haljinu sa otvorenim ramenima ako volite svoja ramena, dekolte sa niskim dekolteom ili haljinu sa špageti kaišima da pokažete svoje ruke.

„Bonus sa nešto debljim bretelama je to što pokrivaju trake za grudnjake, što je važno za moje klijentkinje od preko 50, koji često ne vole grudnjake bez bretela“, kaže ona.

Takođe je u redu ako želite više pokrivenosti. „Mojim klijentima koji ne žele da pokažu svoje nadlaktice, lepršavi rukav nudi ženstvenu i koketnu opciju, sa pokrivenošću“, kaže Dejvidson.
„Ako se odluče za kraći rukav, često savetujem klijentima da traže rukav sa kapom koji je širi i isečen dijagonalno – umesto horizontalno – jer će ove osobine ponuditi efekat sužavanja“, dodaje ona.

5 najboljih načina da nosite maksi haljinu ovog leta ako imate preko 50 godina 1.
Shutterstock 

Materijali

Maksi haljine se često nose leti, tako da je materijal veoma važan. „Moji favoriti su prirodni materijali kao što su pamuk, lan i svila koja se može prati, koji će omogućiti koži da diše tokom toplih dana ili kada doživljavamo valunge“, kaže Dejvidson. Ona dodaje da ih je takođe lako održavati.
Nekoliko tkanina koje treba preskočiti su likra ili bilo šta sjajno. „Zalepiće se na svim mestima na kojima ne želite“, kaže ona.

5 najboljih načina da nosite maksi haljinu ovog leta ako imate preko 50 godina 4.
Shutterstock 

Uparite sa cipelama

Uz maksi haljinu možete nositi skoro svaku cipelu, ali ako zaista želite da date izjavu, izaberite nešto što odskače.
„Ako ste sitni, izaberite blok sandale ili štikle da biste sebi dali tu dodatnu visinu“, predlaže Baret, koja primećuje da se tanje potpetice mogu izgubiti u maksi haljini. „Alternativno, ako više volite ravne cipele, odlučite se za patike, espadrile ili zdepaste sandale poput Birkenstocks-a.
Ako odaberete nešto poput japanki, uverite se da se haljina ne zaglavi u njima dok idete uz stepenice.

5 najboljih načina da nosite maksi haljinu ovog leta ako imate preko 50 godina 2.
Shutterstock 

Aksesoari

Aksesoar može podići ceoizgled na viši nivo - tako da možete izabrati i one koji služe dvostrukoj svrsi.
„Pošto moji iskusniji klijenti mogu biti malo osetljiviji na sunce, nijedan dnevni maksi izgled nije potpun bez sunčanih naočara i šešira sa širokim obodom“, kaže Dejvidson. „Dodajte nekoliko zlatnih narukvica ili prsten i torbu od slame.

5 najboljih načina da nosite maksi haljinu ovog leta ako imate preko 50 godina 3.
Shutterstock 

Izvor: Sensa

BONUS VIDEO:

3 načina da nosite belu košulju ovog leta TikTok