Zimamože da izazove probleme na vašoj koži, i može vam se činiti kao da nema izlaza i kao da ste u začaranom krugu zbog hladnoće napolju od koje koža bude crvena i od grejanja koje joj oduzima vlažnost i čini je suvom. Čak i stvari koje čine zimu divnom, kao što je sedenje pored vatre, mogu isušiti vašu kožu. Pored toga, iako topli tuš može da vas zagreje, topla voda uklanja prirodna ulja na koži. Srećom, postoji mnogo načina da se borite protiv suve i zategnute kože uključujući i neke lake savete za vašu svakodnevnu rutinu koji vraćaju sjaj vašoj koži.

1. Koristite niže temperature vode za tuširanje i pranje ruku

Dugi, parni tuševi mogu zvučati kao odlična ideja kada je hladno, ali veoma topla voda može da isuši kožu. Manje je verovatno da će topli tuš (ili kupka) od 5 do 10 minuta trajanja pogoršati suvu kožu nego vruće tuširanje koje će duže da traje. Znaćete da voda nije za vas po jednoj sitnici – ako vam koža pocrveni. Takođe treba izbegavati korišćenje preterano tople vode za pranje ruku. Ovo je posebno važno ako vaše ruke imaju tendenciju da budu crvene, da se perutaju i svrbe, što su čak potencijalni znaci ekcema na rukama. Suva koža od izlaganja toploj vodi ili hladnom zimskom vazduhu može izazvati ekcem. Čini se da je hladnija i mlaka voda efikasnija u uklanjanju mikroba i manje iritira kožu.

2. Nanosite nežna sredstva za čišćenje tela, bez mirisa

Kada se kupate, sapun može pogoršati suvoću tako što uklanja prirodna ulja kože i narušava mikrobiom. Za one sa suvom kožom, preporučuje se korišćenje sredstva za osetljivu kožu, bez boje i mirisa. Često sadrže manje sastojaka za sušenje i više hidratantnih, kao što su hijaluronska kiselina, ceramidi, ulja, šea puter i ovas. Takođe i ulja pomažu kod problema sa kožom.

3. Nanosite kremu za sunčanje tokom svih zimskih meseci

Tokom sunačnih zimskih dana, kada je vidljivo sunce, sneg odbija sunčeve zrake, što zauzvrat povećava vašu izloženost UV zračenju. UV zraci su povezani sa rakom kože, opekotinama od sunca i preranim starenjem kože (kao što su bore, tanka koža i fleke). To znači da bez obzira da li ste u nizini, igrate se na snegu ili šetate do posla, podjednako je važno da nanesete kremu za sunčanje po oštrom zimskom vremenu, baš kao što je važno i tokom leta. Nemojte da vas zavaraju ni mračniji, sumorni dani tokom zime. Do 80 odsto štetnih sunčevih UV zraka može prodreti kroz oblake i dalje uzrokovati štetu. Pre nego što izađete napolje, nanesite kremu za sunčanje širokog spektra sa SPF od 30 ili više, vodootpornu i sa hidratantnim sastojcima kao što su lanolin ili glicerin koja je trenutno osveženje i zaštita od UV zračenja. Nanesite je na sve izložene delove tela.

Moglo bi vas zanimati i JEDNOSTAVAN TRIK ZBOG KOGA ĆE VAŠ OMILJENI PARFEM DUŽE TRAJATI: Iskoristite jedan sastojak koji sigurno imate kod kuće

BONUS VIDEO:

Staklena koža Instagram/nikki_makeup

Sensa/L.S.