Za većinu žena najvažnije je da u toku dana pronađu vreme za trening i odlazak u teretanu, pa mnoge na trening odlaze u pauzi za ručak tokom radnog vremena ili pak odmah posle posla. Ima i onih kojima može biti primamljivo da stave malo pudera ili tonirane kreme pre odlaska u teretanu, odnosno žena koje ne izlaze iz kuće bez šminke. A stručnjaci za kožu kažu da nije preporučljivo da se bavite sportom kada na licu imate šminku jer kozmetički proizvodi mogu izazvati štetu na koži kada se znojite. Zapravo, vaše lice treba da bude čisto i hidrirano kada vežbate, pokazala je nedavna studiji. Novo istraživanje otkriva efekte nošenja pudera tokom vežbanja na kožu i pore.

Zašto nije preporučljivo baviti se sportom sa šminkom?

Studija koju je citirao Daily Mail obuhvatila je 43 studenta, 20 muškaraca i 23 žene, a njima je pre vežbanja određena na polovinu lica, čela i obraza naneta određena količina pudera. Druga polovina lica ostala je bez šminke. Korišćen je uređaj za analizu kože i posle 20-minutnog trčanja na traci za trčanje istraživači su otkrili da se znojenje povećalo nakon vežbanja i u regijama bez šminke, ali i na mestima koja su bila našminkana. Suština je bila da šminka sprečava isparavanje znoja sa kože, rekao je tim istraživača. Veličina pora je povećana na koži bez šminke nakon vežbanja, ali ne i na koži sa šminkom. To ukazuje na to da vežbanje s puderom dovodi do začepljenja pora. U međuvremenu, nivo sebuma se povećao u područjima bez šminke i smanjio na područjima prekrivenim šminkom. Suština je da je prilično teško održavati odgovarajući nivo sebuma na koži kada nosite šminku.

shutterstock_158218463.jpg
Shutterstock Ne vežbajte sa šminkom na licu

Koji su zaključci i preporuke specijalista

Za časopis Journal of Cosmetic Dermatology stručnjaci za kožu kažu: "Raste broj žena koje nose kozmetiku dok se bave fizičkom aktivnošću. Nalazi sugerišu da upotreba podloge tokom vežbanja može smanjiti masnoću u koži i izazivati njenu suvoću. Pored toga, šminka može začepiti pore i povećati proizvodnju sebuma, kažu. Ovo istraživanje pruža važne informacije – moguće posledice upotrebe šminke tokom vežbanja su još jednom dokazane i ne treba ih zanemariti. Svi znamo efekte na kožu kada su pore blokirane. Akne su samo jedna od njih. Kada se mrtve ćelije kože i druge supstance zarobe u porama, to može dovesti do upale koje se kasnije nije tako lako rešiti.

BONUS VIDEO:

Vežbe za stomak Danijele Dimitrovske tiktok/@danijeladimitrovska

Sensa/Z.A.