Srednje godine su nova mladost, odnosno faza zrelosti. Dobra vest za one koji sada imaju 45-50-55-60 godina jeste da sada starost počinje sa 75-80 godina, odnosno 25 godina kasnije od generacije naših roditelja. Život čoveka radnije se delio na tri etape - mladost, zrelost i starost. Međutim, zrelost sada dolazi tek nakon 50. godine života i predstavlja fazu divnih mogućnosti, sreće i otkrivanja novih horizonata.

Donosimo vam 6 stvari koje treba da znate o zrelosti ako imate preko 50 godina:

1. Ovaj period traje skoro 30 godina - od 50 do oko 75 godina.

2. Suprotno zastarelim idejama, smatra se da fizičke i intelektualne sposobnosti u ovom uzrastu ne opadaju, već ostaju iste kao u mladosti, a u nekim slučajevima mogu se i poboljšati.

3. Ovo je potencijalno najudobniji period života, jer kombinuje zdravlje, mogućnosti i iskustvo. Prema modernim statistikama, ljudi nazivaju svojih 65 godina najsrećnijim periodom života.

4. U ovim godinama možete više udovoljiti sebi, ispuniti svoje potrebe i uraditi stvari o kojima ste razmišljali u mladosti, a niste imnali vremena da to uradite i isprobate.

5. Posle 50. godine dolazi divno vreme u životu kada imate vremena, zdravlja, mogućnosti, oslobođenja od obaveza, bogatog iskustva i još puno godina pre starosti! Ne gubite ovo vreme, inače ćete požaliti!

6. Ako imate 50 godina, danas imate beskrajne mogućnosti: nove hobije, nove radosti i iskustva, nove karijere, nove ljubavi, nova putovanja... A kvalitet novih iskustava će nadmašiti sve što ste znali u mladosti, kada ste bili neiskusni i opterećeni besmislenim stvarima.

U zrelom životnmom dobu život tek počinje! Ne starite jer drugi to očekuju od vas, ne odiustajte od svojih snova bez obzira na godine - živite punim plućima i radujte se svakom novom danu i iskustvu!

Izvor: Sensa

https://sensa.mondo.rs/tag10344/Srednje-godine/1