Dosegnuti do emocionalne zrelosti nije jednostavan put, ali svakodnevnim radom na sebi i kroz stivcanje lekcija i iskustva iz raznih životnih situacija, svako od nas to može postići. Za zrele osobe koje žive svesnije važi da ređaju pobede, srećni su i koriste svoju mudrost za ispunjenje snova i lakše se suočavaju sa problemima.

Ovih 5 znakova pokazuju da ste vi zrela i mudra osoba koja zna šta hoće od života:

1. Zahvalnost

Naučili ste da budete zahvalni za sve ono što vam se dogodilo i za ono što ste uspeli da izbegnete. Cenite ljude koji vas čine srećnim, poštujete sve što vam donosi radost i iskazujete zahvalnost za svaki novi dan u životu.

2. Otvorenost

Iskreni ste i otvoreni, a svojih osećanja sa više ne stidite. Potpuno ste transparentni i ljudima jasno pokazujete svoj stav. U iskrenosti je vaša snaga i autentičnost vaše ličnosti.

3. Prihvatate sebe

Naučili ste da prihvatite sebe takvog kakav jeste, sa svim prednostima i nedostacima. To uopšte ne znači da morate prestati sa poboljšanjem i zanemariti nedostatke. Ali ste zadovoljni samim sobom i podržavate sebe na putu do ostvarenja životne misije.

4. Realističko-optimističan pogled na svet

Zaista procenjujete situaciju, ali ne gubite veru u najbolje. Zrela osoba razume da se dobre stvari ne mogu dešavati neprestano, a neuspeh posmatraju kao jednu veliku lekciju. Optimizam vam donosi snagu, samopuzdanje i lakoću življenja. Shvatili ste da u životu nije sve crno i belo, već da vi birate kakvim ćete nijansama bojiti svoju stvarnost.

5. Postavili ste granice

Razumete šta vam je važno u vezi, bez obzira da li je reč o ljubavi, prijateljstvu, poslu, i koliko daleko ste spremni da idete, šta da žrtvujete i preko čega nikako ne biste prešli. Imate jasno postavljene granice u svakom odnosu i to vas štiti od emotivnih promašaja i razočaranja.

Izvor: Sensa