Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

13 znakova da je vaš partner emocionalno zrela osoba

Znake emocionalne zrelosti koji slede možete tumačiti i kao ciljeve ka kojima stremite, a oni su jednako važni i za muškarce i za žene!

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

U mnogim zemljama glavni obrazac u vaspitanju muškog deteta je da mora biti jak, hladan, odsečan i strog poput vojnika.

Mada je namera da se vaspita snažna ličnost, često je ishod sklonost ka emocionalnoj izolaciji - u partnerskom odnosu, takav muškarac nema kapacitet za saosećajnost. Međutim, zarad emocionalnog razvoja, ličnost može i sama da se menja - da postane otvorenija, ali i ranjivija.

Znake emocionalne zrelosti koji slede možete tumačiti i kao ciljeve ka kojima stremite, a oni su jednako važni i za muški i za ženski rod.

Pozitivna psihologija: ovako izgleda savršenstvo partnerske ljubavi...

1. Prihvatanje osećanja

Emotivno zreli miškarci ne kriju osećanja, ne opiru im se, niti ih suzbijaju. Naprotiv, oni prihvataju svoja osećanja koja postoje i normalno ih izražavaju. Neprijatnost je dobar učitelj. Kada jednom do kraja osetite intenzivnost neprijatnih osećanja kao što su bol ili tuga, prihvatićete sebe. Vaša osećanja vas neće ubiti. Ali bežanje od njih će prouzrokovati vaše neprihvatanje i povlačenje u sebe.

2. Otvorenost za nova saznanja i neprestani rast

Ako osoba želi da stalno bude ista i izbegava promene, nema sumnje da će joj se neprekidno javljati isti problemi. Međutim, ako probleme shvati kao izazov i priliku da postane bolja osoba, počeće da preuzima neophodne korake da bi postao otvoreniji prema osećanjima. To vodi zrelosti, snažnijim partnerskim vezama i srećnijem životu.

3. Spremnost na teške razgovore

Sposobnost da otvoreno razgovaramo o svojim osećanjima u poznatom okruženju donosi i otvorenu komunikaciju u vezi. Obavljanje teških i emotivnih razgovora je teško za sve, ali posebno za ljude koji su ranjivi ili nisu imali iskustvo sa ovakvom vrstom razgovora. Najbolji način da ovo savladate jeste da vežbate. Napravite par osnovnih pravila i granica u takvoj konverzaciji, izbegavajte rasprave i uvek se obraćajte jedno drugom sa poštovanjem.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj