Prelazak na menopauzu može doneti mnoge izazove, od talasa vrućine, promena raspoloženja do problema sa spavanjem. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu "Menopause", postoji jedan čin brige o sebi koji žene u menopauzi mogu učiniti kako bi poboljšale kvalitet svog sna .

Konkretno, istraživači su želeli da se udube u oblast refleksologije i masaže – zanimalo ih je da li masaže stopala mogu poboljšati raspoloženje i kvalitet sna. Radili su sa grupom od 70 Turkinja koje su prolazile kroz menopauzu, od kojih je polovina primala masažu stopala svakog dana tokom nedelju dana, a polovina nije. Istraživači su zatim zamolili žene da odgovore na pitanja o njihovom snu i raspoloženju. Nalazi ove studije pokazuju da masaža stopala tokom menopauze ne samo da može pomoći da duže spavate, već i da poboljša raspoloženje.

Konkretno, žene koje su primile masažu stopala spavale su i do sat vremena duže od druge grupe, a autori studije kažu da su razlike u pospanosti i anksioznosti između dve grupe bile statistički značajne.

Stefani Faubion, lekar klinike Majo i direktor Severnoameričkog društva za menopauzu, objasnila je u saopštenju za javnost: " Ova mala studija pokazuje kako jednostavna, jeftina intervencija poput masaže stopala može poboljšati uznemirujuće probleme kod žena u menopauzi."

Ne morate nigde da idete da biste primenili ovo istraživanje na svoj život – jednostavno možete sebi da napravite refleksološku masažu stopala ili angažujete partnera da vam pomogne. Refleksologija može biti divan dodatak bilo kom postojećem ritualu pre spavanja.

Izvor: Sensa