Kada kažemo “seda glava” mislimo na stariju i mudriju osobu. I najčešće sede vlasi povezujemo sa starenjem iako gubitak pigmenta u vlasima nje isključivo vezana za godine. Zbog konotacije koju pripisujemo sedim vlasima, a u kombinaciji sa patrijarhalnim stavovima da su sedi muškarci dostojanstveni, a sede žene jednostavno stare i zapuštene, nije ni čudo što decenijama unazad žene posežu za najrazličitijim bojama za kosu kako bi prekrile sede. Nikada nije suvišno pomenuti da zrelost ženama donosi brojne prednosti i ukoliko svojoj kosi pokažemo poštovanje i ljubav, sede vlasi će postati stav, a ne zbir godina. 
Ipak, treba imati u vidu da se sa promenama pigmenata u kosi menja i ten kože. Upravo je to razlog zašto često primećujemo jak kontrast u odnosu na ten kada primetimo ženu ili muškarca koji koriste jake i tamne boje za kosu u poznijim godinama. Boja kosa koja vam je sjajno stajala u četrdesetim godinama, u šezdesetim jednostavno ne funkcioniše.

Trendovi koji se menjaju

U zadnje vreme viđamo mnoge slavne osobe koje sa ponosom nose svoje sede vlasi. Svima nam sigurno odmah padaju napamet zvezde Holivuda Helen Miren, Džudi Denč, Džejmi Li Kurtis, Endi Mekdauel ili Meril Strip. Srebrne tonove zatim su kao stvar trenda iznele i mlađe generacije: Lejdi Gaga, Dženifer Lorens i Eli Goulding.
Osim što predstavlja u izvesnom smislu i stav, povratak na prirodnu sedu kosu ima i druge prednosti. Ukoliko je kosa tanka i beživotna, sa prestankom farbanja dopustićemo sedim vlasima koje su prirodno deblje i oštrije da daju nov i puniji izgled našoj frizuri.

Prihvatite sede vlasi

Nakon godina bojenja kose nije ni tako jednostavno samo pustiti svoje sede da se razlete. Ukoliko se odlučite da u svojoj srebrnoj kosi nađete novu dozu samopouzdanja, možete pratiti 5 koraka koji će vam koristiti u ovom procesu.

1. Pustite što je moguće više da vam izrastu krajevi. Zbog dugogodišnjeg nakupljanja veštačkog pigmenta u kosi, nagla promena tj, prefarbavanje u sede nijanse je proces koji se sastoji od nekoliko tretmana kod vašeg frizera koji mogu biti i poprilično skupi. Najbolje je da budete strpljivi i pustite da pigment što više izbledi i krajevi izrastu pre nego što konačno uklonite boju.

2. Ukoliko koristite trajne boje za kosu možete da pređete u prelaznom period in a polutrajne boje koje brže blede kakko kosa raste što će i prelazak na vašu prirodnu boju učiniti lakšim.

3. Obavezno proverite koliko ste zapravo sedi pre nego što započnete proces. Ljudi najčešće zamišljaju da im je kosa ravnomerno seda sa sjajnim srebrnim nijansama ili u izjednačenim belim tonovima. Realnost je najčešće drugačija. Konsultujete se sa vašim frizerom ali generalna preporuka je da možete da pređete na svoju prirodnu sedu boju ukoliko je procenat sedih veći od 60 odsto. Ispod tog procenta rezultati vas možda i neće prijatno iznenaditi.

4. Da biste došli do boje i frizure kakvu želite, postoji šansa da će vam u početku ipak biti potrebna intervencija frizera i farbe za kosu. Velika je razlika kada je kosa samo zapuštena, a kada je seda sa stavom i jasnom idejom. Upravo tu vaš frizer treba da preuzme brigu o vašoj kosi.

5. I na kraju, izbor frizure je jako važan ukoliko se odlučite za prirodno sedu kosu. Tekstura sedih vlasi je specifična, pa i ovde važnu ulogu igra vešt frizer u koga imate poverenja.

Izvor: Sensa