Kažu da se modni ciklusi okreću na svakih 20 godina - što znači da ćete sigurno videti da se neki od vaših omiljenih trendovaponovo pojavljuju u nekom trenutku. I to svakako važi za farmerke sa širokim nogavicama - zvoncarama!
„Zvoncare baglašavaju obline ako ih imate, a stvaraju iluziju oblina ako ih nemate, i izdužuju noge“, kaže Elizabet Kosič, stilistkinja i  konsultantkinja za imidž. Džo Manktelov-Pim, modni stručnjak, takođe napominje da široke nogavice mogu uravnotežiti vašu siluetu – posebno ako imate široka ramena, široke bokove ili veliko poprsje.

Dok se stručnjaci slažu da svako može da nosi farmerkesa širokim nogavicama bez obzira na godine ili oblik tela, evo nekoliko saveta za stajling koje ćete svakako želeti da imate na umu ako imate više od 50 godina.

1. Uparite ih užim gornjim delom

Budući da su farmerke sa širokim nogavicama specifične, stručnjaci se slažu da ćete želeti da se odlučite za pripijenije bluze, džempere ili košulje. „Ovo pomaže u održavanju ravnoteže i naglašavanju struka“, kaže Abi Madan, modni stručnjak. Preporuka je i da gornji deo uvučete u farmerke kako biste stvorili čiste linije i elegantniju siluetu.

2. Vodite računa o dužini

Da bi zvoncare farmerke bile laskave, moraju biti savršene dužine. Prema Madanu, nogavice bi u idealnom slučaju trebalo da padaju tačno iznad poda ili da ga jedva dodiruju: "Ovo može učiniti da vam noge izgledaju duže."
Kao što Manktelov-Pim ističe, možda ćete želeti da se odlučite za dužinu koju možete da nosite i sa ravnim cipelama i sa štiklama za maksimalnu svestranost.
Kosič takođe predlaže ulaganje u par kraćih zvoncara. Ova dužina je idealna ako želite da farmerke kombinujete sa metalik čizmicama ili mokasinama.

3. Odlučite se za potpeticu

Bez obzira da li volite sandale, čizme ili klompe, stručnjaci kažu da je bolje da izaberete cipelu sa potpeticom — čak i onu suptilnu — kada nosite zvoncare.
Više volite ravne cipele, baletanke ili patike? Manktelov-Pim predlaže da u tom slučaju izaberete obuću sa platformom kako bi se osiguralo da rubovi vaših farmerki ne pometu pod.

4. Uzmite u obzir svoj tip tela

Pronalaženje pravog para zvoncara za vaše telo svodi se na postizanje savršenog balansa između uskih i širokih linija koje ova silueta stvara.
Na primer, ako imate sitnu figuru, uzani gornji deo nogavica će produžiti i definisati vaše noge.
Ako imate uže bokove odlučite se za manju širinu nogavica. Ako imate ravniju figuru u obliku stuba, trebalo bi da uzmete u obzir svoju visinu. Ako ste visoki onda sebi možete dozvoliti i poprilično ekstremne širine zvoncara.

Možda će vas zanimati i koja je najmodernija jakna za zimu 2023/2024.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Kako prosiriti farmerke TikTok/bug318_