Saosećanje je sposobnost da osetite samilost prema drugima. Empatija ide korak dalje. Biti "empata" znači da ne samo da prepoznajete emocije drugih, već ih i osećate kao da su vaše sopstvene. Veoma često izražene empate apsorbuju mnogo bola i patnje iz svog okruženja. To ih emotivno zaglibljuje i blokira njihove sposobnosti da funkcionišu na višem nivou.

Kako da zaustavite negativne misli odmah: naučite čudesnu tehniku za život bez pesmizma

Ako ste se ikada našli u prostoriji sa negativnom osobom, znate koliko opipljive njene/njegove emocije mogu da se osete. Osećate kako njena/njegova težina se preliva na vas i biva vam sve teže da održavate svoje dobro raspoloženje. Naučenost kako da odbranite sebe od ovakve vrste toksične energije jeste bitan životni alat, zato što vaše emotivno stanje utiče na vas mentalno, fizički i duhovno. Budite samo svoji!

Sledi pet načina kako da prestanete da upijate negativnost drugih ljudi:

1. Prestanite da udovoljavate

Ukoliko se neko žali na vas, ogovara vas, ili obraća vam se sa nipodoštavanjem, ne uzimajte to lično niti se fiksirajte na pokušaje da vas zavole. To će vas samo uvući dublje u njeno/njegovo polje negativnosti i učiniti vas energetski i emotivno zavisnim od njihovog mišljenja.

Saosećajte sa samim sobom i shvatite da vas neće svi voleti - i da je to sasvim u redu! Svako ima drugačiju ličnost, šta voli a šta ne, i to stvara različita žiotna iskustva za svaku osobu. Pokažite prvo ljubav prema sebi i to će delovati kao zaštitno polje oko vas koje će sprečiti tuđa mišljenja da vas iscrpljuju.

2. Naučite kada da kažete 'NE'

Ako vam gost ulazi u kuću, da li biste mu dozvolili da prođe kroz predsoblje i unese blato na sve tepihe ili biste ga zamolili da očisti cipele pre nego što uđe u vaš lični prostor? Šta bi bilo kada biste jednom pozvali nekog na ručak a on sam sebe nastavi da poziva do kraja meseca? I šta ako on insistira i da prespava na kauču, da ne mora da ide i da se vraća sutra? I sve to bez vašeg poziva?

Biti velikodušan može biti plemenita osobina, ali postoji tanka linija i treba da ste svesni i sigurni da vi i vaša velikodušnost niste iskorišteni. Ne prihvatajte grebatore, negativce, ili emotivne vampire da vam uđu tamo gde je vama dobro. Postavite granice i poštujte ih!

Ovo je vaš život. Vaše telo, prostor i lično vreme su vaši sveti hramovi, pa pažljivo razmislite kakvim ljudima ste dozvolili pristup njima. Nema ničeg lošeg da kažete "ne" onoliko često koliko osećate da je to potrebno. Postavite jasne standarde o tome šta očekujete od drugih pre nego im date mesto u svom životu.

3. Prestanite da hranite zver

Prethodno sam upotrebila termin "emotivni vampir". To su parazitske ličnosti koje se bukvalno hrane vašom pažnjom i ljubavlju, sve dok vas potpuno ne iscrpe. Emotivno ulaganje u ove ljude vas možda može zadovoljiti na početku, ali na kraju ćete se ipak naći iscrpljeni bez energije a njihovi problemi će i dalje biti nerešeni. Njihova žeđ za vašom ljubavlju se nikad ne može zadovoljiti ukoliko su oni rešeni da se i dalje osećaju kao žrtve.

PageBreak

Ljubav i pažnja kao hrana

Možete ponuditi svoju podršku onima kojima je to potrebno, da saslušate prijatelja ili stranca u nevolji, ali obratite pažnju na to kad vaši napori postanu suvišni ili kad njihovi pozivi za pomoć sve više zvuče kao vapaji za pažnjom. Što veću pažnju poklanjate njihovim problemima, rešenje je sve dalje.

Nije vaša odgovornost da rešavate tuđe probleme, a naročito kad ljudi ni ne žele da im se ti problemi zaista i reše. Oni žele da ih sažaljevaju. Zdravo je znati kada treba otići! Kada osetite da se vaša sredstva iscrpljuju, ponudite svoje saosećanje i izađite iz te situacije. Nema ničeg lošeg u tome da odbijete da budete uključeni u tuđu dramu.

4. Povratak prirodi

Ponekad vam zaista treba predah od svih. Njihove haotične energije mogu biti teške za izbacivanje, pa uzmite vikend, jedno popodne, ili čak i samo sat vremena za sebe i idite negde gde je mirno. Dozvolite mnogobrojnim glasovima prirode da u vašem umu zamene buku modernog sveta. Obratite pažnju na jednostavnost sveta prirode, nepostojanje skrivenih motiva, koegzistenciju svih stvari, biljaka, životinja i zemlje.

Ove reči sprečavaju bolest da napadne telo: izgovorite 10 čudesnih afirmacije za zdravlje i isceljenje

Dišite duboko i meditirajte. Fokusirajte se na punjenje tela svežim kiseonikom i uzdizanje duha, tako da se - kada se vratite svojim svakodnevnim obavezama - osećate osveženim i manje podložnim upijanju negativnosti drugih.

5. Ne zaboravite ko je odgovoran za VAS

Vi jedini imate pravo da kažete kako se osećate. Vi ste 100% odgovorni za ono što dopustite da utiče na vaše misli i emocije, te ako je neki deo vaše sreće van ravnoteže, vi imate sposobnost da to ispravite. Vaša lična percepcija sebe je moćnija od bilo čije, osim ako sami ne odlučite da zamenite tu svoju moć za nečije odobravanje.

Onog trenutka kad odlučite da preuzimate odgovornost za sopstvena osećanja, oslobađate sebe od uticaja drugih. Kad ste sigurni u to ko ste i kako želite da se osećate, ostalima je mnogo teže da vas izbace iz ravnoteže.

Napravite svesne izbore i preuzmite kontrolu nad pozitivnim u svom životu. Birajte situacije koje podstiču vašu energiju i držite se društva onih koji doprinose onome ko ste vi. Volite sebe dovoljno da kažete "ne" tamo gde je opravdano i napustite okruženje koje vam ne čini dobro. Zapamtite, vi ste odgovorni za svoje životno iskustvo. Neka ono radi za vas i neka bude fenomenalno!

Izvor: Joga portal