Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da prestanete da upijate negativnost drugih ljudi: 5 saveta protiv apsorbovanja negativne energije

Umeće samoodbrane od toksične energije jeste bitan životni alat, jer vaše emotivno stanje utiče na vas mentalno, fizički i duhovno.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Saosećanje je sposobnost da osetite samilost prema drugima. Empatija ide korak dalje. Biti "empata" znači da ne samo da prepoznajete emocije drugih, već ih i osećate kao da su vaše sopstvene. Veoma često izražene empate apsorbuju mnogo bola i patnje iz svog okruženja. To ih emotivno zaglibljuje i blokira njihove sposobnosti da funkcionišu na višem nivou.

Kako da zaustavite negativne misli odmah: naučite čudesnu tehniku za život bez pesmizma

Ako ste se ikada našli u prostoriji sa negativnom osobom, znate koliko opipljive njene/njegove emocije mogu da se osete. Osećate kako njena/njegova težina se preliva na vas i biva vam sve teže da održavate svoje dobro raspoloženje. Naučenost kako da odbranite sebe od ovakve vrste toksične energije jeste bitan životni alat, zato što vaše emotivno stanje utiče na vas mentalno, fizički i duhovno. Budite samo svoji!

Sledi pet načina kako da prestanete da upijate negativnost drugih ljudi:

1. Prestanite da udovoljavate

Ukoliko se neko žali na vas, ogovara vas, ili obraća vam se sa nipodoštavanjem, ne uzimajte to lično niti se fiksirajte na pokušaje da vas zavole. To će vas samo uvući dublje u njeno/njegovo polje negativnosti i učiniti vas energetski i emotivno zavisnim od njihovog mišljenja.

Saosećajte sa samim sobom i shvatite da vas neće svi voleti - i da je to sasvim u redu! Svako ima drugačiju ličnost, šta voli a šta ne, i to stvara različita žiotna iskustva za svaku osobu. Pokažite prvo ljubav prema sebi i to će delovati kao zaštitno polje oko vas koje će sprečiti tuđa mišljenja da vas iscrpljuju.

2. Naučite kada da kažete 'NE'

Ako vam gost ulazi u kuću, da li biste mu dozvolili da prođe kroz predsoblje i unese blato na sve tepihe ili biste ga zamolili da očisti cipele pre nego što uđe u vaš lični prostor? Šta bi bilo kada biste jednom pozvali nekog na ručak a on sam sebe nastavi da poziva do kraja meseca? I šta ako on insistira i da prespava na kauču, da ne mora da ide i da se vraća sutra? I sve to bez vašeg poziva?

Biti velikodušan može biti plemenita osobina, ali postoji tanka linija i treba da ste svesni i sigurni da vi i vaša velikodušnost niste iskorišteni. Ne prihvatajte grebatore, negativce, ili emotivne vampire da vam uđu tamo gde je vama dobro. Postavite granice i poštujte ih!

Ovo je vaš život. Vaše telo, prostor i lično vreme su vaši sveti hramovi, pa pažljivo razmislite kakvim ljudima ste dozvolili pristup njima. Nema ničeg lošeg da kažete "ne" onoliko često koliko osećate da je to potrebno. Postavite jasne standarde o tome šta očekujete od drugih pre nego im date mesto u svom životu.

3. Prestanite da hranite zver

Prethodno sam upotrebila termin "emotivni vampir". To su parazitske ličnosti koje se bukvalno hrane vašom pažnjom i ljubavlju, sve dok vas potpuno ne iscrpe. Emotivno ulaganje u ove ljude vas možda može zadovoljiti na početku, ali na kraju ćete se ipak naći iscrpljeni bez energije a njihovi problemi će i dalje biti nerešeni. Njihova žeđ za vašom ljubavlju se nikad ne može zadovoljiti ukoliko su oni rešeni da se i dalje osećaju kao žrtve.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj