Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naslednica Lujze Hej Gabrijela Bernštajn otkriva: evo kako da vam Univerzum čuva leđa!

Univerzum će za vas učiniti ono što sami ne možete učiniti za sebe!

  Izvor: Foto: Unsplash/ Michael Martinelli

Kada je 30. avgusta 2017. godine Lujza Hej napustila ovaj svet tiho, u snu, u svojoj 90. godini, milioni njenih pratilaca i poštovalaca ostali su privrženi njenoj fondaciji i učenju "Heal your life". Za kontakt s njima u dobu društvenih mreža veoma je važan i Instagram profil, a čast da ga vodi pripala je, kratko vreme pre odlaska Lujze Hej, upravo Gabrijeli Bernštajn, sve popularnijoj motivacionoj govornici čiji Instagram prati skoro pola miliona privrženih.

Autorka knjige "Univerzum ti čuva leđa" Gabrijela Bernštajn govori o traganju za osećajem sigurnosti u nesigurnome svetu, o tomu kako verovati životu, nositi se s pogrešnim odlukama koje nas mogu odvući na dno, što je i sama iskusila kad se okrenula alkoholu i drogama. Ukratko, Gabrijela nas uči kako da prestanemo da okrećemo leđa i sebi i univerzumu jer univerzum to nikad ne bi učinio nama!

3 jutarnja rituala koje preporučuje Lujza Hej: Evo kako vaš život zavisi od prvog sata posle buđenja svakog dana

Jedan od pokazatelja koji nam govori možemo li nekoj osobi verovati i ima li nas čemu naučiti jeste njena lična priča. Gabrijela Bernštajn, autorka pet knjiga koja sebe naziva duhovnom aktivistkinjom, a pritom je motivacioni govornik i redovni stručni gost u emisiji dr Oza, svakako je jedna od osoba koje svoje iskustvo suočavanja sa teškim situacijama, prelomnim trenucima, pa i svojom tamnom stranom deli otvoreno i iskreno.

Svoju je priču, lekcije usvojene na životnome putu na kojemu je bilo više od jedne "rupe", opisala u bestseleru Univerzum ti čuva leđa, a u istoj je knjizi i sakupila brojne tehnike koje su joj pomogle da prestane da sabotira samu sebe. Kako to ponekad biva, život je uzdrmao u trenutku kad se sve konačno složilo na svoje mjesto. Na jednom času joge, u proleće 2015. godine, doživela je potpuni krah. Sasvim iznenada obuzeli su je strah i teskoba.

Osetila je snažan bol u vratu, utrnule su joj leva strana lica i leva ruka pa je prestravljena otišla kod lekara na hitan pregled. Ali, rezultati analiza su je zbunili. Njeni telesni simptomi, naime, nisu ukazivali ni na kakvu konkretnu dijagnozu pa je lekar dijagnostifikovao napad panike. To je zbunilo jer za napad panike nije imala nikakvog razloga ‒ suprug joj je pružao podršku, njena je karijera cvetala, bila je fizički zdrava i imala toplu porodicu.

Kako sama piše, živela je životom koji je nadmašivao i njene najluđe snove: "Celu sam deceniju provela baveći se duhovnom praksom, isceljujući stare rane i produbljujući veru. I napokon, bila sam slobodna - barem sam tako mislila."

Ali, kako joj ovaj događaj nije dao mira, odgovore na pitanje šta se događa potražila je na jastuku za meditaciju. Izašavši iz duboke tišine, u dnevnik je zapisala reči koje su joj same došle: "Ovo je tvoj otpor ljubavi i slobodi. Zaostala tama u tebi opire se sreći." A tama je, zapravo, sadržala strah koji je činio sve da se odupre svetlu na koje je naučila da se oslanja.

Jedna od glavnih pouka koju otkriva na početku knjige jeste ta da nas u tami drži upravo naš otpor prema ljubavi. "Taj otpor razlog je zašto ostajemo zaglavljeni u obrascu koji ograničava naš rast. Možda ste otkrili da redovno doživljavate olakšanje tokom meditacije i molitve, kroz pozitivne afirmacije, u terapiji ili bilo kakvoj drugoj vrsti duhovnog rasta, a onda taj divan osećaj potkopate nekim sputavajućim stavom, negativnim komentarom ili zavisničkim obrascem.

Takvo se iskustvo ponavlja jer se u nama, čim se okrenemo prema svetlu, tama počne opirati. Čak i onda kad se posvetimo ljubavi i sreći, često shvatimo da je teško rešiti se straha na koji smo se navikli. "Dajemo smisao svom bolu, verujemo da se bez borbe i sukoba ne može ostvariti uspeh, ili trajna radost, ili smislen život, a u sukobima ili u situacijama kontrole osećamo se sigurno.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj