Kada je 30. avgusta 2017. godine Lujza Hej napustila ovaj svet tiho, u snu, u svojoj 90. godini, milioni njenih pratilaca i poštovalaca ostali su privrženi njenoj fondaciji i učenju "Heal your life". Za kontakt s njima u dobu društvenih mreža veoma je važan i Instagram profil, a čast da ga vodi pripala je, kratko vreme pre odlaska Lujze Hej, upravo Gabrijeli Bernštajn, sve popularnijoj motivacionoj govornici čiji Instagram prati skoro pola miliona privrženih.

Autorka knjige "Univerzum ti čuva leđa" Gabrijela Bernštajn govori o traganju za osećajem sigurnosti u nesigurnome svetu, o tomu kako verovati životu, nositi se s pogrešnim odlukama koje nas mogu odvući na dno, što je i sama iskusila kad se okrenula alkoholu i drogama. Ukratko, Gabrijela nas uči kako da prestanemo da okrećemo leđa i sebi i univerzumu jer univerzum to nikad ne bi učinio nama!

3 jutarnja rituala koje preporučuje Lujza Hej: Evo kako vaš život zavisi od prvog sata posle buđenja svakog dana

Jedan od pokazatelja koji nam govori možemo li nekoj osobi verovati i ima li nas čemu naučiti jeste njena lična priča. Gabrijela Bernštajn, autorka pet knjiga koja sebe naziva duhovnom aktivistkinjom, a pritom je motivacioni govornik i redovni stručni gost u emisiji dr Oza, svakako je jedna od osoba koje svoje iskustvo suočavanja sa teškim situacijama, prelomnim trenucima, pa i svojom tamnom stranom deli otvoreno i iskreno.

Svoju je priču, lekcije usvojene na životnome putu na kojemu je bilo više od jedne "rupe", opisala u bestseleru Univerzum ti čuva leđa, a u istoj je knjizi i sakupila brojne tehnike koje su joj pomogle da prestane da sabotira samu sebe. Kako to ponekad biva, život je uzdrmao u trenutku kad se sve konačno složilo na svoje mjesto. Na jednom času joge, u proleće 2015. godine, doživela je potpuni krah. Sasvim iznenada obuzeli su je strah i teskoba.

Osetila je snažan bol u vratu, utrnule su joj leva strana lica i leva ruka pa je prestravljena otišla kod lekara na hitan pregled. Ali, rezultati analiza su je zbunili. Njeni telesni simptomi, naime, nisu ukazivali ni na kakvu konkretnu dijagnozu pa je lekar dijagnostifikovao napad panike. To je zbunilo jer za napad panike nije imala nikakvog razloga ‒ suprug joj je pružao podršku, njena je karijera cvetala, bila je fizički zdrava i imala toplu porodicu.

Kako sama piše, živela je životom koji je nadmašivao i njene najluđe snove: "Celu sam deceniju provela baveći se duhovnom praksom, isceljujući stare rane i produbljujući veru. I napokon, bila sam slobodna - barem sam tako mislila."

Ali, kako joj ovaj događaj nije dao mira, odgovore na pitanje šta se događa potražila je na jastuku za meditaciju. Izašavši iz duboke tišine, u dnevnik je zapisala reči koje su joj same došle: "Ovo je tvoj otpor ljubavi i slobodi. Zaostala tama u tebi opire se sreći." A tama je, zapravo, sadržala strah koji je činio sve da se odupre svetlu na koje je naučila da se oslanja.

Jedna od glavnih pouka koju otkriva na početku knjige jeste ta da nas u tami drži upravo naš otpor prema ljubavi. "Taj otpor razlog je zašto ostajemo zaglavljeni u obrascu koji ograničava naš rast. Možda ste otkrili da redovno doživljavate olakšanje tokom meditacije i molitve, kroz pozitivne afirmacije, u terapiji ili bilo kakvoj drugoj vrsti duhovnog rasta, a onda taj divan osećaj potkopate nekim sputavajućim stavom, negativnim komentarom ili zavisničkim obrascem.

Takvo se iskustvo ponavlja jer se u nama, čim se okrenemo prema svetlu, tama počne opirati. Čak i onda kad se posvetimo ljubavi i sreći, često shvatimo da je teško rešiti se straha na koji smo se navikli. "Dajemo smisao svom bolu, verujemo da se bez borbe i sukoba ne može ostvariti uspeh, ili trajna radost, ili smislen život, a u sukobima ili u situacijama kontrole osećamo se sigurno.

PageBreak

Osetite ljubav i slobodu

Nosimo nesvesno uverenje da se, koliko god ljubav bila divna, moramo držati svojih obrambenih mehanizama, kako bismo preživeli. Čim prepoznamo obrazac koji nas drži zatočene, možemo se zaputiti prema slobodi, ali najpre treba prigrliti jednostavan razlog našeg nezadovoljstva: mi se opiremo sreći. Da bismo je prigrlili, moramo usvojiti lekcije univerzuma", kaže Bernštajn.

Mogli bismo reći da je ovo početna, nulta lekcija koju nam daje univerzum ‒ preduslov da usvojimo sve ostale. U trenutku kad se odlučimo osloboditi straha i uskladiti se s ljubavlju, strah u nama učiniće sve što može da nas u tome spreči. U sebi nosimo mentalni sklop koji čezne za spokojem, kao i onaj koji kaže: "Ne želim biti slobodna. Ne želim se odreći osuđivanja i kontrole."

Lujza Hej: 3 jednostavna trika koja će vam pomoći da bezuslovno zavolite sebe i svoju dušu

Najpotpuniji način na koji se možemo rešiti otpora jest da jasno shvatimo kako ga se uopšte ne želimo rešiti, objašnjava Gabrijela. Kad priznamo da smo zavisni od straha, tek tada se možemo osloboditi svih negativnih događaja iz prošlosti. Možemo sebi oprostiti što smo se držali starih obrazaca i što nismo sve savršeno napravili. Gabrijela je, na primer, uvidela da joj se, kad prihvati svoj strah i odustane od želje da bude slobodna, paradoksalno, otvara još širi put prema slobodi. Danas se zbog toga više ne opire ljubavi i ima vere da joj energija ljubavi ovoga univerzuma stalno stoji nadohvat ruke.

Slede još dve lekcije koje Gabrijela razrađuje u knjizi kako bismo se iznova povezali s univerzumom i osetili da nam je univerzum na raspolaganju u bilo kojem trenutku.

Ova je meditacija najbolji početak kojim se otvaraju vrata saradnji sa energijom univerzuma šta god da radite. Kada se predate kroz meditaciju, počinjete primati vođstvo daleko izvan svog fizičkog okruženja. Samo otvorite svoje srce i um novim percepcijama i prepustite se strujanju ljubavi koja vas uvek vodi. Ovo je ujedno i odlična vežba kojom počinjete buditi snagu vlastitih kreacija i trenirati svoj um da biste stvarali s ljubavlju, a ne sa strahom.

Lekcija univerzuma: Povezivanje sa svojom snagom počinje onda kad shvatite da ste je izgubili

Promatrajte s ljubavlju i budite u tome odlučni. Negativne poruke koje izgovarate (na glas ili u sebi) odvajaju vas od vaše snage. To su oni nesvesni misaoni obrasci koji se automatski javljaju kad se, na primer, žalite prijateljima da je teško pronaći ljubavnog partnera ili kako je u vašim godinama teško nekoga upoznati. Ili kad svaki dan po dolasku s posla u kući pričate kako mrzite svog šefa i svoj posao, da biste najradije dali otkaz, a pritom još uveravate sebe kako je na tržištu rada posao nemoguće naći.

Budite iskreni prema sebi. Kad jednom prepoznate svoju priču niskih vibracija, zastanite i vrlo realno sagledajte kako se zbog toga osećate. Odvojite trenutak i promenite način na koji vaše reči i uverenja blokiraju podršku univerzuma. Što je vaša omiljena priča niskih vibracija koju stalno ponavljate i kako se pritom osećate?

PageBreak

Iskrenost otvara vrata srećnog života

Sada je zapišite. Budite realni. Vaša je iskrenost ono što vam otvara vrata i pomaže vam da se prisetite svoje skrivene snage i prihvatite je. Ponovo pročitajte svoju priču niskih vibracija i opet posmatrajte kako se osećate. Potom odmah naglas recite: "Odlučna sam da to gledam s ljubavlju. Prepuštam ovu priču univerzumu da učini svoje." Neka vam to postane mantra. Kad god budete zapazili da ste zaglavili u svojoj priči niskih vibracija, postanite je svesni i recite: "Odlučna sam da to gledam s ljubavlju." Budite svedok koji neće osuđivati svoj strah i predajte ga univerzumu.

Lekcija univerzuma: Univerzum će za vas učiniti ono što sami ne možete učiniti za sebe

Da bismo univerzumu dopustili da ostvari naše snove, najvažnije je ne razmišljati o ishodu. Kad se fiksiramo na ideju kako bi nešto "trebalo" ispasti ili što je najbolje za nas (na primer, da idealan partner mora doći samo u određenom "pakovanju" i mora ispunjavati sve naše kriterijume), takva energija ima svojstva kontrole i manipulacije. Univerzum se na to neće odazvati.

Lujza Hej: vežba sa ogledalom za jačanje samopoštovanja

Umesto toga, treba da dopustimo da budemo vođeni te da fiksiranim, zatvorenim umom ne blokiramo iskustva koja je univerzum namenio nama jer upravo ona donose ispunjenje za kojim žudimo. Razmislite na koje načine vi sami blokirate svoja iskustva. Bilo da se radi o ljubavnom partneru, promeni posla, zdravstvenoj odluci ili preseljenju - na koje vi načine kontrolišete svoja iskustva i zašto se pogrešno povezujete sa kretanjem univerzuma?

Odgovori na ova pitanja dovešće vas do uvida kako sami sprečavate da vas univerzum vodi.

Izvor: Sensa.hr