Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li u svom okruženju imate energetskog vampira: 6 vrsta kradljivaca energije od kojih morate da se zaštitite

Energetski vampiri su osobe koje još nisu razvile kapacitet za razrešavanje svojih problema. Oni crpe energiju drugih jer u njihovoj duši stanuje bol.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Energetski vampir je osoba koja se hrani vašom emotivnom ili fizičkom energijom. To su ljudi kojima nedostaje empatija, osećajnost i emotivna zrelost. Kao rezultat bola ili nesigurnosti koju u sebi osećaju, energetskivampiri zavise od životne energije drugih, jer sa njom nastojimo da iscelimo svoju unutrašnju patnju. Ali vi niste odgovorni za rešavanje njihovih problema. Prepoznajte ih i povucite crtu.

Energetski vampir može biti bilo ko - prijatelj, član porodice, kolega, poznanik, sin ili ćerka, čak i partner. Ako ste izrazito empatična osoba koja se brine za druge, verovatno aktivno privlačite energetske vampire u svoj život. Nažalost, ako ste jako saosećajni i ne znate da postavite granice, verovatno vas upravo sada okružuju energetski vampiri. Privlačite ih jer oni nesvesno žele razrešiti dublji problem u svojoj psihi i vide vas kao rešenje.

Energetski vampiri su osobe koje još nisu razvile kapacitet za razrešavanje svojih problema. Oni crpe energiju drugih jer u njihovoj duši stanuje bol. Ali, imajte na umu da vi niste odgovorni za rešavanje njihovih problema. Oni vas mogu toliko iscrpeti da osetite da ste nesposobnima da se pobrinete za sebe.

Kao rezultat stalne interakcije sa energetskim vampirom moguće je osećati hroničan umor, depresiju, anksioznost, ljutnju i razdražljivost. Zato je važno znati da povučete crtu i postavite granice prema njemu.

Naučite da prepoznate različite tipove energetskih vampira.

1. Žrtva ili mučenik

On računa na vaš osećaj krivice. Uveren je da pati u prvom redu zbog drugih ljudi. Umesto da preuzme odgovornost za svoj život, žrtva neprestano okrivljuje, manipuliše i emocionalno ucenjuje druge jer ima vrlo nisko samopouzdanje. Ako stalno ne prima znakove ljubavi, zahvalnosti i odobravanja, oseća se bezvredno i neprihvaćeno, što nastoji da reši nametanjem osećaja krivice i crpljenjem tuđe empatije.

Kada ste u njegovoj blizini, osvestite znakove samosažaljenja. Na primer, znak samosažaljenja je nastojanje da okrivi drugog za svoju patnju ili kukanje. Ne učestvujte u tome. Ograničite interakciju sa vampirom koliko god je moguće.

2. Vampir narcis

Ne poseduje sposobnost izražavanja empatije ni zanimanja za druge ljude. Ima narcističku filozofiju „prvo ja, onda ti”. Neprestano traži da njega stavljate na prvo mesto, hranite njegov ego i činite ono što on kaže. Vampir narcis manipuliše lažnim šarmom, ali se brzo predomisli i zabije nož u leđa. Ako imate takvu osobu u okruženju, verovatno se osećate nemoćno jer vas i vaše potrebe stalno stavlja u drugi plan.
Ako ne možete isključiti takvu osobu iz svog života, ograničite kontakt s njom.

3. Vampir dominator

Vole da se osećate superiorno, poput alfa-mužjaka ili ženki. Zbog dubokih nesigurnosti, osećaja da su slabi ili pogrešni (i zato povređeni), vampiri dominatori zastrašuju druge. Često imaju kruta uverenja i crno-belo percepciju sveta, rasisti su, seksisti ili puni predrasuda.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj