Bez obzira koja uverenja poštujete, zenbudizam daje odlične smernice na putu ka ličnom, duhovnom razvoju, piše Lovesensa. Zen budizam se zasniva na meditaciji i fokusiranju na intuciji i sadašnjem trenutku.

Zen budizam nije samo puka reč na papiru, on je način života, a njegova pavila poštuju mnogi koji žele da pronađu mir u duši i oslobode se opsesivnih misli i tegoba.

Predstavljamo 12 zen pravila koja će pomoći da promenite život, oslobodite se napetosti i privučete dobru energiju:

1. Nikad ne žuri, imaš vremena

Uvek imate vremena da uradite ono što želite, ne dozvolite da vas adrenalin zavara ili da upadnete u zamku brzog savremenog života. Kada pomislite da nešto hitno treba da uradite, kažite sebi - Polako, imam još vremena! U žurbi se prave krupne greške.

2. Uvek i svuda može da vam se dogodi čudo

Ne opterećujte se neizvesnim stvarima, jer polovina vaših briga nikada se neće ostvariti. Dopusite životu da se kreira, dan za danom. Uradite sve što možete i mirno čekajte da se stvari jednostavno dogode. Uvek razmišljajte ovako - Sve mi dolazi u pravo vreme. Spremna sam za čuda!

3. Svaki trenutak u životu je neizmerno vredan

Ne razmiškljajte o tome šta će biti sutra, već živite u trenutku, SADA. Uživajte u svakoj sekundi svog života.

4. Budite ponizni

Uvek treba da budemo odmereni i ponizni. Ne smemo dozvoliti da nas ponos i moć našeg ega uskrate za sposobnost da činimo dobro.

5. Učinite dobro delo bez očekivanja nagrade

Nikada ne radite dobra dela očekivajući nešto zauzvrat. Ako činite dobre stvari, onda to radite iz iskrene želje da nekome pomognete i da bliskim ljudima stavite do znanja da ste uvek tu za njih. Ako sedite na tronu, a na putu ka uspehu niste otvorili nijedna tuđa vrata, bićete uspešna, ali najusamljenija osoba na planeti.

PageBreak

12 zen pravila koja će vam promeniti život: oslobodite se napetosti i počnite da živite srećno
Foto: Shutterstock 12-zen-pravila-koja-ce-vam-promeniti-zivot-oslobodite-se-napetosti-i-pocnite-da-zivite-srecno5

6. Ako želite da pronađete mir, prestanite previše da razmišljate

Svakog dana razmišljamo o obavezama, problemima, računima i imamo osećaj kao da naš um nikada ne odmara. Pokušajte sa meditacijom da oslobodite um od misli koje vas opterećuju. Samo tako ćete uspeti da pronađete mir.

7. San je najbolji iscelitelj

Spavajte koliko je to potrebno vašem telu i umu. Umorno telo stvara fizičku i mentalnu bol.

8. Razmislite pre nego što delujete

Nikakve odluke i aktivnosti ne preduzimajte ako niste prvo dobro o tome razmislili. Važno je prvo shvatiti kakve dobrobiti i posledice donosi ono što želimo da uradimo.

9. Postanite svesi reči koje izgovarate

Izgovorene reči nikada ne mogu u potpunosti biti povučene. Postanite svesni svojih reči pre nego što ih izgovorite.

10. Meditirajte svakog dana, bez izgovora i preskakanja

Meditacija je lek za našu dušu. Nikada nemojte dozvoliti da dan prođe, a da se niste posvetili meditiranju. Meditacija pomaže da očistimo um i privučemo mir, pa je neophodno što češće meditirati ako želimo život ispunjen srećom.

11. Nikada nemojte da se kajete zbog prošlosti

Prošlost ne definiše vašu ličnost, ali je pomogla da postanete jači. Nemojte da se opterećujete stvarima koje ne možete promeniti. Otpustite prošlost i u budućnosti dobrim delima ispravite loš karmički zapis.

12. Budite dostojanstveni i poštujte druge

Svako od nas zaslužuje poštovanje, bez obzira da li smo tokom života negde grešili. Oproštaj je najvažnija stvar u promeni života, zato orostite prvenstveno sebi, pa i drugima, i naučite da živite sa dostojanstvom i poštovanjem.

Izvor: Lovesensa