Šta vezu čini zaista izuzetnom? Da li je to način na koji komunicirate sa svojim partnerom? Da li postavljanje pravila odnosa za parove dugoročno pomaže? A šta slabi, ili čak uništava odnos? Sve se svodi na nekoliko pravila odnosa za parove. Svi mi stvaramo pravila - stvari za koje verujemo da se moraju dogoditi u vezi da bismo bili srećni. Međutim, kada imamo previše pravila ili su naša pravila odnosa određena onim što možemo izvući iz veze, a ne onim što možemo dati, veza može brzo postati noćna mora. Mnogi od nas su vešti u postavljanju efikasnih granica u profesionalnim ili platonskim odnosima, ali se borimo sa postavljanjem zdravih granica u našim romantičnim odnosima.

To je zato što su, s obzirom na intimnu prirodu romantike, smernice koje uređuju efikasna pravila odnosa za parove malo drugačije od onih za druge vrste veza. Kako parovi mogu naučiti da postavljaju zdrava pravila odnosa kako bi zaštitili i negovali svoje partnerstvo dok ostaju povezani jedni s drugima? Svodi se na nekoliko jasnih, moćnih koncepata.

Predstavljamo vam 10 saveta Tonija Robinsa, poznatog life coach-a i motivacionog govornika, koja će vam pomoći da vaša veza bude zdrava i dugotrajna:

1. Nikada ne preispitujte nemere vašeg partnera ili samu prirodu veze.
To što ste danas iskusili problem ne znači da je i sama veza problem. Uvek pretpostavljajte da osoba sa kojom ste u vezi ima dobre namere i zapamtite da ste vezani dubokom ljubavlju jedno prema drugom, bez obzira na sve.

2. Ne ispravljajte svog partnera/partnerku.
Ovo je jedno od najtežih pravila odnosa za one sa jakom takmičarskom prirodom. To ne znači da dozvoljavate svom supružniku da greši. To znači da umesto da se svađate, stvarate zabavan i efikasan prekid obrasca koji vi i vaš partner možete koristiti da biste lako promenili postojeće stanje i rešili problem.

3. Nemojte da se zaglavite u ponavljajućem obrascu ponašanja.
Svi imamo obrasce. Oni su način da naš mozak da uštedi energiju pri donošenju odluka, pa čak mogu biti i korisni. Ipak, oni takođe mogu dovesti do toga da se zaglavite u kolotečini. Ako stvari ne funkcionišu, promenite pristup - svoju percepciju, postupke, okvir odgovornosti i još mnogo toga.

4. Nikada ne pretite prekidom veze.
Iako mala neizvesnost čini vezu uzbudljivom, partnerstva koja se non-stop završavaju i počinju ispočetka ili ona u kojima jedan partner neprestano preti raskidom, nikada nisu zdrava. Ovakva ponašanja stvaraju neravnotežu moći - a zdrava pravila odnosa odnose se na poštovanje i jednakost.

5. Obavežite se na poboljšavanje odnosa.
Budući da je rast jedna od naših najosnovnijih ljudskih potreba, posvećenost stalnom i neprestanom poboljšanju je je ispunjenja ne samo u odnosima, već i u životu. Razvijte način razmišljanja o ličnom i zajedničkom rastu i nikada nemojte prihvatiti vezu koja je išta manje od izuzetne.

6. Cenite, hvalite i dopunjavaje divne, fantastične i jedinstvene aspekte vašeg partnera.

Da biste zaista napredovali, odnosima je potreban polaritet ili različita energija među partnerima. Muške energije žele da budu cenjene. Ženske energije žele da budu shvaćene. Svakodnevno ukazivanje na komplimente partneru ispunjava obe te potrebe.

7. Nikada ne upoređujte vaš odnos sa drugim parovima.
Upoređivanje vašeg odnosa sa drugima sigurna je formula za katastrofu - i teško ju je sprečiti. Svi stavljaju svoje najbolje lice na društvene mreže, ali zapamtite da ne vidite iza scene. Sve dok ste zadovoljni pravilima odnosa, niko drugi nije bitan.

8. Vrednujte svoju vezu i ne forsirajte svoja pravila.
Baš kao i naši obrasci, svi mi unosimo očekivanja u odnos, o načinu na koji druga osoba treba da se ponaša ili o načinu na koji odnos mora funkcionisati. Shvatite da vaš partner ima drugačija pravila od vas, ali to njihova osećanja ne čini manje validnim. Odlučite da svoju vezu vrednujete iznad svojih očekivanja.

9. Pojačajte svoje povezanost kroz pozitivne aspekte veze.
Takozvana "pozitivna sidra", poput porodičnih rituala ili godišnjih tradicija, ispunjavaju dve naše najdublje ljudske potrebe za sigurnošću i povezanošću. Oni će vas zbližiti, dati vam razlog da se radujete i da stvorite stabilnost u vašoj vezi.

10. Odlučite da je važnije da volite nego da budete u pravu.
Jedina osoba koju možete kontrolisati ste vi. Prihvatanje zdravih pravila odnosa i učenje kako rešiti konflikt, na kraju se svodi na vaše lične izbore. Izborom vaše veze umesto ispravnosti uvek ćete izbećisvađu i dovesti do ispunjenja.

Spremni ste da otključate izvanredan život tako što ćete da doživite vrstu ljubavi o kojoj ste samo sanjali? Dok vi i vaš partner učite da dosledno vežbate 10 kardinalnih pravila odnosa za parove, doživećete transformaciju u svom partnerstvu. Umesto da se osećate neuravnoteženo u svojoj vezi, borite se da zadovoljite svoje potrebe i zadovoljite potrebe svog partnera, i primetićete da ta veza zadovoljava potrebe i jednog i drugog, zbližavajući vas u lepo partnerstvo.

Izvor: Sensa