U užurbanom savremenom životu i u trci za ambicijama često zaboravljamo na važna životna pravila koja su presudna za našu sreću. U stanju zaborava najviše nas drži naš ego, pokušava da prekine vezu sa našim bićem kao celinom i da nas kontroliše. Tako zaboravljamo na čemu treba da budemo zahvalni i koje su to aktivnosti koje nas pokreću, čine da budemo svoji, srećni i uspešni.

Evo liste od 12 životnih pravila na koja ste zaboravili, a koja su izuzetno važna da biste iveli onako kako želite i zaslužujete:

1. Zaboravili smo svoje mesto u svetu prirode - Tokom proteklih nekoliko stotina godina, kako je tehnologija napredovala, čovečanstvo se odvojilo od prirode. Eksploatisali smo prirodu, devastirali, apsorbovali i pokušavali da je kontrolišemo – sve to samo da bismo zadovoljili svoju pohlepu, vođenu sebičnim ludilom. Pokušali smo da se distanciramo od prirodnog ciklusa života. Zaboravili smo kako da slušamo i razumemo prirodne ritmove i cikluse Zemlje – njene znakove, njen jezik. Zaboravili smo da moramo živeti u skladu sa prirodom.

2. Zaboravili smo svoju vezu sa životom i kosmosom - Odvajajući se od prirode, zaboravili smo da smo duboko povezani ne samo sa njom, već i sa ciklusima univerzuma. Zaboravili smo da je svest svih živih bića na svetu međusobno povezana i isprepletena, formirajući tako složen i lep ples koji se zove život.

3. Zaboravili smo na drevnu mudrost - Zaboravili smo mudrost naših predaka. U potrazi za naučnim saznanjima, racionalizovali smo svoje razmišljanje i zaboravili da se glavna mudrost života može spoznati samo otvaranjem srca. Pouke i reči naših predaka i danas nam mogu otvoriti vrata ka sreći i pravoj misiji života - podsetite se malo na njih!

4. Zaboravili smo na svoje snove - Napustivši svoj unutrašnji put, zaboravili smo na snove koje smo nekada imali. Što je još važnije, zaboravili smo kako da se probudimo u tim snovima da bismo videli svoju pravu prirodu kao koautore života - odnosno kao sanjare. Zaboravili smo da imamo moć da ostvarimo snove kroz nameru.

5. Zaboravili smo svoju svrhu - Zaboravili smo zašto smo došli na ovaj svet. Izgubili smo svoju pravu prirodu, tu unutrašnju iskru koja nas vodi ka sreći i samospoznaji. Zavirite unutra i osvestite svoju svrhu.

6. Zaboravili smo da je sve ljubav - Ovo je možda najskrivenija tajna ovog sveta. Ovo je sveobuhvatna istina, koju samo nekolicina shvata. Iskra ljubavi je skrivena negde duboko u svakom čoveku. Zaboravili smo da su svi ljudi na kraju krajeva snop energije i svesti, i da je ljubav temeljno tkivo postojanja koje se provlači kroz svu našu energiju i svest.

7. Zaboravili smo da treba da oprostimo - Opraštanje je čin podsećanja da smo jedno sa svima i sa svime i da na svetu nema žrtava ili počinilaca. Samo mi svi zajedno postojimo u toj tankoj mreži koju zovemo "život". Kada naučite da praštete, tada sa srca spada veliki teret.

8. Zaboravili smo na slobodu - Rođeni smo i odrasli u "stvarnosti" gde je sloboda samo pojam. Vezani smo okovima straha, lažnih ideja, lažnih ideologija, materijalnih nagrada, pravila i zakona postavljenih da zaštite interese samo nekolicine od nas. Naterani smo da zaboravimo da smo slobodni nosioci promena. Slobodni smo da budemo ono što zaista jesmo bez straha i krivice. Rođeni smo kao slobodna bića, takvi treba i da ostanete.

9. Zaboravili smo svoju pravu snagu - Stalni život u strahu učinio je da zaboravimo koliko smo jaki. Zaboravili smo da imamo ogromnu snagu volje i namere, uz pomoć kojih možemo da menjamo okolnu stvarnost. U vama je neverovatna snaga koja je pokretač za ostavrenje svih snova.

10. Zaboravili smo na lekcije iskustva - Ako nas je istorija nečemu naučila, to je koliko brzo zaboravljamo lekcije. Iznova i iznova ponavljamo iste greške, zaglavimo se u istim zamkama pohlepe i samouništenja. Podsetite se svojih iskustava i osvestite šta ste iz njih naučili. Primenite naučeno u praksi.

11. Zaboravili smo na jednostavnost - Život je zapravo vrlo jednostavna stvar. Jednostavnost znači odustajanje od svih nebitnih stvari i ideja koje nas sprečavaju da vidimo svoju životnu svrhu i druge istine koje smo zaboravili. Kada posmatrate život kao jednostavan, on takav i postaje.

12. Zaboravili smo kako da verujemo i da se iznenadimo - Zaboravili smo koliko je naš život neverovatan i da se čuda mogu dogoditi kada najmanje očekujete!

Izvor: Sensa