Svako razočaranje uzrokuje bol, a kaa vas neko uvredi, povredi ili slomi srce, u vama se najpre javljaju neprijatne emocije koje negativno utiču na vaš život, sreću i zdravlje. Želja za osvetom se kod mnogih ljudi javlja kao prva reakcija, ali ona nas samo dodatno može blokirati, držati zarobljenim u vrtlogu negativnosti i toksičnih osećanja.

Šta uraditi kada vas neko povredi? Ana Bučević, motivaciona govornica i autorka knjiga samopomoći, od kojih je najpoznatija "Safari duha", na svom Instagram nalogu objavila je odgovor na ovo pitanje i otkrila zašto osveta nikada nije dobar izbor, kao i koliko je oproštaj lekovit.

"Pitanje je koliko ste svesni opraštanja kao najvećeg poklona koji sebi dajete. Osoba kojoj je mir prioritet, oproštaj će darovati sebi. Zato imate ljude koji godinama ne žele oprostiti ili ne mogu. Jer misle ako oproste nekome to nešto, da su to nešto podržali ili da su tada oni slabići. Upravo je suprotno. Zamislite kolika je snaga potrebna naći mir kroz bol koju vam je možda neko naneo. I razumeti njihova ponašanja i njihove unutrašnje borbe. To mogu samo snažni." - napisala je Ana.

"Osveta kao akcija nikada nije dobar izbor jer svest razume da je želja za osvetom emocija koja ostaje u onome koji je želi. Kada živite u želji za osvetom, ta osoba i dalje ima kontrolu nad vašim životom. Želite li zaista da vas kontroliše onaj ko vas je povredio? Ako vam baš Ego ima potrebu za osvetom, možete se vi osvetiti. Itekako! Najveća osveta, ako to želite osvetom zvati, jeste razumeti sve ovo, pokloniti sebi mir i nastaviti biti srećan."

"Ne postoji osveta slatka kao što je opraštanje." - rekao je i američki glumac George Billings. Oproštaj ima moć isceljenja, donosi mir, leči emotivne rane, a kada nekome zaista oprostite i gnev zamenite mirom, osetićete novi talas slobode.

Izvor: Sensa