Sigurno ste u prošlosti doživeli neku situaciju za koju mislite da ste mogli više i bolje, da ste mogli nešto da sprečite, drugačije da postupite, a posle promašaja imali ste osećaj kako ste razočarani u sebe. Važno je osvestiti da svi imamo dobre i loše dane, da svi pravimo greške, kao i da je u redu da se osećate onako kako se osećate, ali da ne smete dozvoliti da osećaj razočaranja i očajanja obuzme ceo vaš život dugoročno. Biti iskren prema sebi i naučiti lekcije je važno, ali boravak u stanoj negativnosti u odnosu sa sobom može da se odrazi na kvalitet života.

Kako da se oslobodite osećaja razočranosti u sebe? Važno je oprostiti i tražiti oproštaj!

1. Dozvolite sebi da osetite svaku emociju - Ako ste razočarani u sebe, u redu je imati trenutke potiskivanja i tuge. Ne krijte se od njih i ne pokušavajte da se pretvarate da je sve u redu. Samo ćete potisnuti patnju koja će u još snažnijoj manifestaciji izaći na površinu. Ako osećate potrebu da plačete, plačite. Ako treba da sebi date negativnu povratnu informaciju, uradite to, ali baš onako kako biste to uradili u slučaju da želite da uputite dobronamernu kritiku kolegi ili prijatelju - s poštovanjem i nežnošću!

2. Razgovarajte sa nekim i slušajte drugu perspektivu - Vrlo često stvari u našem umu izgledaju mnogo ozbiljnije nego što jesu u stvarnosti. Pored činjenice da će vam razgovor sa prijateljem od poverenja pomoći da se oslobodite i eliminišete neke od negativnih emocija, možete da dobijete i drugu tačku gledišta. Da biste sebi oprostili i nastavili dalje, važno je razumeti problem iz više uglova. Pogledajte to tačno onako kako jeste. Bez preterivanja, bez skrivanja i bez izgovora!

3. Dajte sebi dovoljno vremena da iscelite rane - Ako ste prošli kroz negativno iskustvo i osećate se razočarani načinom na koji ste se ponašali, ne možete očekivati da će sve nestati samo od sebe za nekoliko dana. Ponekad su potrebne nedelje ili čak meseci za obradu emocija i misli koje dolaze sa događajima. Dakle, ne žurite sa procesom i ne upadajte u zamku lažnog tešenja zasnovanog na čokoladi ili impulsivnoj kupovini. Ljubav prema sebi dolazi sa bezuslovnim prihvatanjem sopstvene ličnosti, razumevanjem konteksta i, konačno, opraštanjem.

4. Shvatite da ste delovali na osnovu tadašnjeg maksimuma znanja - U napetom kontekstu ili kada su negativne emocije u porastum, naše reakcije nisu iste kako kada smo smireni. Stoga su ideje poput "mogao sam da kažem to i to", "trebao sam da uradim ovo", "bio sam previše...", beskorisne, pa čak i štetne. Umesto da sebi postavljate ovakve dileme, trudite se da radite na sebi, na kontroli emocija i impulsa - izvucite pouku.

5. Naučite lekcije - Kaže se da greška više nije greška kada ste naučili šta se iz nje moglo naučiti. Čak i ako se sada osećate razočarano, dajte sebi drugu šansu. Učite iz onoga što se dogodilo i obećajte sebi da će sledeći put biti mnogo bolje. Kada se lekcije nauče, videćete da oproštaj i zaborav dolaze prirodno, kao prijatan osećaj opuštenosti i prihvatanja.

Ako se stalno vraćate u prošlost i tumačite tu situaciju, vi zapravo ponovo doživljavate te iste emocije i vrtite se u začaranom krugu. Podsećanje na događaje zbog kojih ste razočarani u sebe koristite samo u svrhu učenja lekcija. Kada usvojite lekciju, sledeća takva situacija će proči mnogo bolje - bez stida i nečega zbopg čega biste ponovo mogli da se osećate razočarano.

Izvor: Sensa