Pretarno razmišljanje ima i svoje dobre straneali kada počne da nas blokira u pronalaženju rešenja i uvede nas u stanje povišenog stresa i anksioznosti onda je trenutak da reagujemo.

Kako na svom ličnom primeru piše Dubravka Fazlić, savetodavna terapeutkinja i učiteljica mindfulnessa i ona se svojevremeno zakačila za pitanja: 'Da li sam dovoljno dobra, koliko sam kompetentna, da li sam dovoljno sposobna za posao koji radim.'
Nisam ni primetila kako se sumnja lagano uvlačila u mene dok nisam u potpunosti bila preplavljena njome. Bilo je to vreme kada sam odlučila da promim karijeru. Krenula sam na edukacije, jednu za drugom, godinu za godinom, i kao da nikada nije dovoljno. Okruženje u kojme sam učila nije bilo podržavajuće. To tada nisam videla, nisam obraćala pažnju, u fokusu mi je bilo znanje i ja sama. U jednom trenutku u ogledalu sam ugledala nekoga koga ne prepoznajem. Izgubljenog pogleda, izmoždena, gledala me je meni nepoznata Ja. Tu se javilo i žaljenje jer nešto ranije nisam uradila i kako će sada drugi da me vide. Ceo jedan paket negativnih emocija. Prepoznala sam problem i potražila pomoć terapeuta. Počela sam da primenjujem znanje i tehnike koje sam naučila i koje sam primenjivala sa klijentima. Radila sam na prihvatanju i integraciji svojih delova.

Ako niste sigurni da li ste postali žrtva preteranog razmišljanja, možete sebi da postavite sledeća pitanja kako biste to razjasnili:

1. Da li sam stalno opterećena mislima o prošlosti ili budućnosti?
2. Da li se osećam umorno, iscrpljeno ili napeto zbog svojih misli?
3. Da li sam sklona preispitivanju i analiziranju svega što se događa u mom životu?
4. Imaju li moje misli tendenciju da se vrte oko negativnih situacija i problema?
5. Da li osećam da sam preplavljena kada imam previše misli u glavi?
6. Imaju li moje misli tendenciju da mi oduzimaju fokus i koncentraciju?
7. Da li mi je teško da zaustavim ili kontrolišem svoje misli?

Ako ste na većinu ovih pitanja odgovorili potvrdno, moguće je da ste postali žrtva preteranog razmišljanja. To bi moglo da utiče na vašu sposobnost donošenja odluka, koncentraciju i produktivnost, kao i na vaše mentalno zdravlje i dobrobit. U tom slučaju, možda bi trebalo da razmislite o strategijama za upravljanje svojim mislima i smanjenje prekomernog razmišljanja, kao što su:

  • meditacija;
  • fizička aktivnost;
  • druženje sa prijateljima;
  • psihoterapija;

Izvor: Sensa/Sensa.hr/Dubravka Fazlić (dubravkafazlic.com)