Kada se misli opsesivno roje u glavi, i ne znamo kako da ih kontrolišemo, to može značajno uticati na naše potencijale i kvalitet života. Preterano razmišljanje mnoge ljude "spreči" da donesu odluku, prihvate šansu, ali i donose stalan osećaj napetosti. Mozak je uvek zauzet nekim mislima, rasuđivanjem, fantazijama i raznim zapletima i negativnim predviđanjima od kojih se malo koja zaista i ostvari. U glavi imamo ono što se dešava, predstavu šta će se desiti i plan šta da uradimo kada se to desi, kako će baš život izgledati - razmišljamo o mnogim stvarima, posebno o negativnim, često bez osnova. Zaustavljanje ovog toka misli je zapravo veoma teško, a ukoliko vam remeti svakodnevno funkcionisanje i loše utiče na mentalno zdravlje, važno je da se konsultujete sa stručnjakom.

Otkrivamo sa kojih 15 teškoća se suočavaju osobe koje previše razmišljaju - podsetnik da vas neko razume, ali i da vi možete da razumete druge:

 1. Pokušavate da pronađete značenje ili da date značenje skoro svakoj stvari, reči, radnji, slučajnosti itd.
 2. Svaku situaciju u svom životu činite oko 100 puta težom nego što bi trebalo da bude.
 3. Veoma ste pažljivi prema detaljima.
 4. Retko ste sigurni u svoj izbor. Sumnja i anksioznost vas redovno progone.
 5. Dobro razumete metafore, reference, simboliku i tako dalje. Ovo je posebno vidljivo kada slušate muziku ili čitate knjige. Ali, doživljavate osećaj nezadovoljstva kada shvatite da nema sve duboko ili tajno značenje.
 6. Redovno se zahvaljujete prijateljima koji pristaju da razgovaraju o istim situacijama sa vama, jer sve dom neku situaciju potpuno ne rešite ona vam se stalno vraća u mislima.
 7. Imate sklonost da preuveličavate događaje koji vam se dešavaju.
 8. Plašite se da izrazite svoje misli širokoj publici (bilo da je u pitanju javni govor ili objava na društvenim mrežama), jer ste zabrinuti da bi vaše reči mogle biti pogrešno shvaćene.
 9. Spavanje je najteži aspekt vašeg života, jer tiho ležanje u mraku izaziva nove misli, koje će vas sigurno držati budnim.
 10. U glavi vam se vrti mnogo misli o najgorim mogućim scenarijima za svaku situaciju. Često verujete u ove misli.
 11. Komunikacija na društvenim mrežama, posebno sa nepoznatim ljudima, čini da pridajete preteranu važnost frazama sagovornika.
 12. Često se osećate krivim, čak i kada nemate ništa sa tim.
 13. Na neki način uživate da svoju "pedantnost" i "pojašnjenja" delite sa prijateljima.
 14. Pamtite svaku reč kada vas je neko povredio što vas sputava da nastavite dalje i budi stare emotivne rane.
 15. Brinete se šta drugi misle o vama.

Za oslobađanje od negativnih i opsesivnih misli postoje razne tehnike i psihološke prakse, a neke od njih pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa