Sreću je nemoguće precizno definisati ili odrediti, ali svi tragamo za njom. Postoje razne tehnike, pravila, saveti i alati kako dostići sreću, ali ako pitate Japance šta je ključno, oni će vam reći da se fokusirate na male stvari.

Japanski koncept sreće "Ičigo Iči", predstavlja svets da uživamo u sadašnjem trenutku i da prihvatimo prilike koje nams e pružaju. Japanci po pravilu koriste ovaj izraz kada su impresionirani besprekornom uslugom, osmesima i ljubaznošću domaćina ili hotela u kojima borave. Sve u svemu, "Ichi-go ichi-e" je povezan sa stanjem zadovoljstva. On predstavlja blagostanje i dobar osećaj zbog stvari koje nam se trenutno dešavaju, a to često zaboravljamo.

Šta bi trebalo da vas nauči japanski koncept? Morate da cenite svaki trenutak i shvatite da je svaki trenutak jedinstven. Biti svestan "Ichi-go ichi-e" znači živeti punim plućima - uživajte u društvu ljudi sa kojima boravite, živite u harmoniji i ne zaboravite da sve u vašem životu zaslužuje vašu punu pažnju.

Ovaj koncept je fokusiran na jednostavan i srećan život. Reč je o nekoliko jednostavnih pravila koja možete primeniti u bilo kom trenutku. Ne zahteva vreme, trud ili žrtve. To je način života koji možete usvojiti u bilo kom trenutku i koji vam može pomoći da zaista postanete srećni.

Kako da u 5 koraka usvojite japanski koncept sreće "IČIGO IČIE":

1. Ne odlažite trenutke sa svojim voljenima - Često zbog nedostatka vremena, skloni smo da sastanke sa našim najmilijima stavimo na čekanje. Život nikoga ne čeka, a neki trenuci se ne mogu odložiti. Ne zaboravite da sve što radite ima vrednost sada, a ne kasnije. Ne zaboravite da ne možete da vratite vreme... Trenuci sa vašim najmilijima su neprocenjivi. Uredite svoje prioritete i odvojite vreme za ljude koji su vam zaista važni.

2. Ne zaboravite da iskoristite lepotu života - Koncept "Ičigo Iči" pomaže da shvatite važnost trenutaka u vašem životu. Svaka veza je jedinstvena i svako iskustvo ima svoju svrhu. Uživajte u svemu što imate i prihvatite svoje blagostanje.

3. Naučite da živite u sadašnjosti - Putovanja u prošlost ili budućnost su bolna i mogu izazvati jaka negativna osećanja. Prestanite da osuđujete sebe za ono što je bilo i prestanite da razmišljate o tome šta će biti. Uživajte u onome što živite sada i ovde i ne zaboravite koliko su trenutci koje imate prolazni. Sve prilike su pred vama, upravo ovde, upravo sada. Nasmejte se i uživajte u životu. Budite prisutni i budite svesni.

4. Prihvatite promenu - Ne možete raditi istu stvar iznova i iznova i očekivati različite rezultate. Ako želite da se razvijate, naučite nove stvari ili budete hrabriji, naučite da sve počinje od vas. Prihvatite promenu u svom životu i na svako iskustvo ćete gledati drugim očima. Čovek je rođen da istražuje, pa sa samopouzdanjem kreće ka novim horizontima.

5. Obratite pažnju na slučajnosti - Kažu da ništa u životu nije slučajno. Ako želite da živite usidreni u sadašnjosti i da budete svesni svega što se pojavljuje u vašem životu, naučite da obraćate pažnju na slučajnosti. Očigledno "slučajne" stvari vam pomažu da bolje razumete kako sve funkcioniše i tako privučete sve što želite u svom životu. Sve se događa sa nekim razlogom, izvucite lekciju i pozitivnu poruku iz svake situacije.

Izvor: Sensa