Često ćete čuti da je strah od javnog nastupa po intenzitetu jači od straha od smrti! U osnovi mehanizma koji pokreće osećanja straha nalaze se pogrešeni obrasci razmišljanja kojih često nismo ni svesni. Jedan od najdominantnijih je perfekcionizam, koji proizilazi iz ideje da stvari moraju biti onakve kako smo ih mi zacrtali: “Moram da iskontrolišem tremu kad pričam. Moram da budem savršen u svom izlaganju.” Zapravo jedino čega bismo morali da budemo svesni svakog trenutka našeg postojanja je da smo kao ljudska bića dizajnirani da učimo kroz greške i da je to prirodan proces. Svaki apsolutički zahtev prema sebi nam mnogo više škodi nego što smo u stanju da prihvatimo.

Kada imate stresne misli, vaš nervni sistem pali drevne odgovore „bori se ili beži”. Vaše disanje postaje plitko i brzo, prvenstveno dišete iz prsa, a ne donjeg dela pluća. Zbog toga često osećamo plitak dah kada se nađemo u stresnim situacijama. Istovremeno, telo proizvodi hormone kao što su kortizol i adrenalin koji povećavaju krvni pritisak i ubrzavaju otkucaje srca.

Pomoću dubokog disanja možete zaustaviti taj proces i odmah stvoriti osećaj mira u telu i umu. Kada dišete duboko i sporo aktivirate parasimpatički nervni sistem koji zaustavlja stres u vašem telu, usporava otkucaje srca, snižava krvni pritisak i umiruje vas.

VEŽBA

Jedna od mojih omiljenih vežbi koju često radim sa polaznicima treninga javnog nastupa je naizmenično jogijsko disanje koje će vas umiriti već nakon nekoliko minuta. Izvodi se tako što kažiprst i srednji prst postavite na čelo. Desnim palcem zatvorite desnu nozdrvu i duboko udahnete kroz levu nozdrvu. Na vrhu udaha sa domalim prstom zatvorite levu nozdrvu, podigite desni palac i izdahnite kroz desnu nozdrvu.
Nakon potpunog izdaha, udahnite kroz desnu nozdrvu, zatvorite je ponovo desnim placem , podignite domali prst i lagano izdahnite kroz levu nozdrvu. Nastavite s praksom 3 do 5 minuta naizmenično dišući kroz svaku nozdrvu. Praksa naizmeničnog disanja redukuje stres i anksioznost I dovodi do optimuma funkcionisanja obe strane moždane hemisfere.

Važno je znati da strah od javnog nastupa kao i bilo koje drugo osećanje opstaje samo ako se borite sa njim, jer su osećanja kao i misli po svojoj prirodi prolazne. Što se manje borite sa strahom to on brže prolazi i nestaju neprijatni osećaji i tenzije koji su rezultat te borbe.

Izvor: Sensa/Jovana Milojčić, dip. komunikolog i medija trener