Kako zaista znate kada ste spremni za promenu? U zavisnosti od toga kakvu promenu želite da napravite, to može biti ili jedna od najtežih stvari na svetu ili jedna od najlakših.
Kada razmišljate o tome da nešto promenite važno je i da možete da prepoznate znakove da ste spremni za promene i da se za njih pripremite.
Recimo da ste dobili novi posao ili planirate da se preselite i steknete nova iskustva. U svakom slučaju, uvek treba da budete spremni na sve što može da se dogodi.
Dakle, kako možete da znate da li ste zaista spremni da se nosite sa promenama? Ponekad je potrebno samo da promenite način razmišljanja da biste se osećali prijatno sa promenama. Ponekad je potrebno prihvatiti teške korake koje ćete morati da preduzmete, a da pritom budete fokusirani na svoju viziju.
Čak i kada ste svesni toga da nešto u vašem životu mora da se menja – proces može da bude izazovan. Ključno je da prepoznate da ste zaista spremni na sledeći korak – korak koji će vas voditi da drugačijem životu!

9 znakova da ste spremni za promene

1. Nezadovoljstvo životom
Ovo je verovatno jedan od najočiglednijih znakova da ste spremni za promenu. Možda se čak osećate kao da još niste fizički ili mentalno tamo, ali ako primetite da niste zadovoljni kako vam život ide ili šta doživljavate, onda ste spremni za promene.
Ako duboko u sebi znate da niste zadovoljni tamo gde se nalazite, onda je vreme da poslušate sebe, jer samo vi znate šta vam je potrebno.

2. Sanjate velike snove
Ako znate da ne možete da ostvarite svoje snove bez promene i ako ste uplašeni, to je jedino što vas sputava.
Možda vam se čini da je život o kome sanjate ili kakav priželjkujete van vašeg domašaja. Možda vam se čini da je sve to samo san i pusta želja do koje ne možete da dođete. Ipak, čak i ako ne ostvarite u potpunosti sve što ste zamislili ovi „veliki snovi“ vam jasno govore da jednostavno niste srećni ovde gde ste sada. Promene su neophodne kako biste se pomerili iz tačke u kojoj se više ne osećate dobro. Rizik se isplati – bar pokušajte!

3. Osećate se kao da vas život vuče ka nečemu ili nekome
Kada vam univerzum govori da uradite nešto ili ohrabruje ono što želite duboko u sebi, najbolje je da ga slušate. Ako to ne učinite, odričete se buduće sreće koja će vas ispuniti i umiriti.
Ako primetite da vas stalno privlači neko mesto, posao, osoba ili koncept, obratite pažnju i odredite put kojim treba da idete da biste to postigli.

4. Osećate da ste se „zaglavili“
Ako imate utisak da ste došli do kraja i da više nemate kuda onda ste verovatno spremni i za promene. Imate osećaj praznine i konstantno se pitate „šta bi bilo kada...?“ – ovaj životni ćorskokak vam jasno pokazuje da ste spremni da sledeći korak.

5. Tražite znakove da je vreme za promenu
Ako sada čitate ovaj savet, to znači da već znate da želite da napravite promenu. Shvatate da ste spremni za to, ali ne znate kako da prevaziđete svoj strah i preduzmete neophodne korake da biste započeli. Ukoliko duboko u sebi rezonujete sa sadržajima koji su motivišiću i podtiči na promenu – spremni ste!

6. Prihvatate da je promena neizbežna u vašem životu
Život je pun iznenađenja, promena i izazova. Morate znati da kada se pripremate za promenu ishod je uvek neizvestan. Ali to ne znači da treba da dozvolite da vas strah od nepoznatog zaustavi.
Nemojte previše razmišljati o stvarima. Identifikujte konstante u vašem životu koje će vam uvek donositi sigurnost. Verujte sebi i ljudima u svom životu koji žele da uspete i podržavaju vas. Znajte da čak i ako promena donese privremeni haos, i dalje ćete imati stvari od na koje se možete osloniti.

7. Postavite sebi vremenski okvir
Obavezno dajte sebi vreme koje vam je potrebno za ovu promenu, ali budite sigurni da postavite neke granice.
Nemojte trošiti toliko vremena na razmišljanje i planiranje da biste na kraju protraćili svoju šansu, ali takođe verujte svojoj intuiciji. Počnite - bolje završeno nego savršeno! Ne činite nešto za šta mislite da nije u vašem najboljem interesu.

8. Spremni ste za negativne posledice
Ovo verovatno nije ono što želite da čujete, ali ponekad je najbolja priprema – biti spreman za najgore. Svaki neuspeh vas nečemu uči i priprema vas za neki sledeći uspeh. Recept je sledeći: pripremite se za najgore ali pretpostavite da će se desiti najbolje. Naučite da budete fleksibilni i da menjate smer i paravac kretanja u zavisnosti od situacija koje mogu da iskrsnu.

9. Razmišljate o svim pozitivnim ishodima
Ovo je verovatno najbolji korak da ostanete motivisani za promenu koju želite da napravite. Zapamtite da iako posledice mogu biti i dobre i loše, ovu promenu pravite sa razlogom.
Kada izlazite iz svoje zone udobnosti i raspravljate o tome šta želite da radite sa svojim životom, spremnost će vam pomoći da prihvatite šta god da se desi.
Kada osetite to uzbuđenje u svojoj duši, kada znate da nešto treba da se promeni da bi vas dovelo tamo gde treba da budete u životu, možete ili da plivate sa strujom ili da se borite protiv nje.

Izvor: Sensa