Ova pitanja nisu posebno složena, ali kada zaista razmislimo o njima, ona izazivaju duboko skrivena osećanja, želje, a ponekad čak i žaljenje. I upravo zbog toga moramo da se suočimo sa takvim pitanjima. Jer ako nikada ne prođemo kroz nelagodu i strah, osuđeni smo da ostanemo zaglavljeni u često nesrećnim ciklusima.

10 pitanja koja retko postavljamo sebi (jer se plašimo odgovora).

1. Da li sam srećna?

To je jednostavno pitanje, zar ne? I na dnevnoj bazi, prilično dobro prepoznajemo kada smo srećni ili tužni.
Ali kada ste poslednji put seli sami sa sobom i razmišljali o tome da li ste uopšte zadovoljni svojim životom?
Idemo na posao svaki dan, čak i ako nas on ne ispunjava. Ostajemo u prijateljstvima ili odnosima koji mogu ili ne moraju biti dobri za nas. Isto važi i za naše navike i stil života. Kada prestanemo da pitamo da li nas te stvari čine srećnim, primorani smo da preispitamo svoje životne izbore i odluke.
„Jednostavno“ pitanje odjednom postaje mnogo komplikovanije. Upravo zbog toga treba da ga sebi postavljamo, i to često. Na kraju krajeva, samo mi imamo moć da stvorimo svoju sreću.

2. Koje su moje osnovne vrednosti i da li živim u skladu sa njima?

Život koji nije usklađen sa vašim vrednostima može da bude izvor velikog nezadovoljstva. Zbog ovoga možemo osećati da nemamo svrhu, pravac a ni kompas.
Istina je da kada shvatite svoje vrednosti i počnete da živite u skladu sa njima, život postaje manje komplikovan i vredniji.
Fokusirate se na ono što VAS čini srećnim i prestajete da živite za sve ostale.

3. Da li je ovo karijera/posao za mene?

Ovo je zastrašujuće pitanje. Potencijalno ste godinama studirali ili ste napredovali u kompaniji, da biste se sada zapitali da li je to pravi put za vas.
Nije ni čudo što ga malo ljudi postavlja sebi. Sama ideja o odustajanju, prekvalifikaciji u drugoj oblasti, gubitku finansija i tako velikoj životnoj promeni može da odbije svakoga.
Ipak, ne dozvolite da vas strah spreči da preispitate svoj izbor karijere. Kada osetite da ste u panici, zapamtite – ne morate sada da donosite ishitrene odluke.
Ako odlučite da biste bili srećniji da radite nešto drugo, razmislite o učenju tih novih veština u slobodno vreme. Zadržite svoj redovni posao dok ne budete spremni – mentalno i finansijski – da izvršite promenu.

4. Da li je ova veza dobra za mene?

Često ostajemo u vezama koje nisu dobre za nas mnogo duže nego što bi trebalo. Bilo da se radi o strahu da ponovo budemo slobodni ili da nam je jednostavno „udobno“ čak i ako nismo ispunjeni ili zaista srećni, ostajemo na mestu.
I ponekad, zaista nije da imate lošeg partnera. On može da bude divna osoba ali pitanje nije Da li je ova osoba divna? već Da li je ova veza dobra za mene? Ovo vas takođe može odvratiti od razmatranja ovog pitanja jer ne želite da izgledate nezahvalno ili da povredite drugu osobu, posebno ako nema značajnih crvenih zastavica.
S druge strane, ako postoje problemi u vašoj vezi, postavljanje ovog pitanja može vas naterati da uđete dublje u svoja osećanja, kao što su samopoštovanje i očekivanja.

5. Čega se najviše plašim?

Ovo je još jedno pitanje koje se retko postavljamo, ironično, jer smo verovatno previše uplašeni da saznamo odgovore. Obično, kada uđete dublje u to, nisu paukovi, ajkule ili čudovišta ispod kreveta ono što nas zaista plaši.
To je gubitak voljenih. Kajanje i žaljenje. Svaki put kada sabotiramo sebe jer mislimo da nismo dovoljno dobri.T To su stvari koje većinu nas plaše do srži, toliko da više volimo da duboko zakopamo ta osećanja.
Ali šta ako se suočite sa njima direktno?
Možda biste proveli više vremena sa svojim voljenima pre nego što se neizbežno dogodi? Možda biste uradili stvari koje ste odlagali?

6. Da novac nije problem, šta bih radila sa svojim životom?

Ovo pitanje je zastrašujuće zato što duboko u sebi znamo da ne jurimo svoje snove iz finansijskih razloga.
To bi moglo da vas navede da razmišljate o neispunjenim željama ili težnjama, ciljevima koje ste nekada imali pre nego što su se pojavili računi, krediti i deca.
Rešenje nije da odbacite sve i krenete u neku suludu potragu za ostvarenjem svojih snova već da korak po korak razmotrite ovo pitanje i pokušate da pronađete način da zakoračite u svoje težnje, ciljeve i snove – da budete osoba koja želite da postanete.

7. Da li živim za sebe ili za druge?

Ovo pitanje obavezno postavite sebi, jer često nismo ni svesni koliki deo svog života posvećujemo udovoljavajući drugima. Od roditelja do dece pa svih drugih. Ispuniti tuđe potrebe i dobiti validaciju spolja može biti zamorno i lišava nas sopstvenog sazrevanja i rasta.
Profesionalac vam može pomoći da naučite kako da odredite prioritete i postavite čvrste granice sa drugima.

8. Šta želim da bude moje nasleđe?

Ovo je zastrašujuće pitanje i razumljivo je zašto ga većina nas retko postavlja. Zato što smo tada primorani da se suočimo sa svojom realnošću – životima koje živimo, uticajem koji imamo na svet (ili njegovom nedostatkom) i onim što bismo mogli da radimo umesto toga.
Ali, iako bi to moglo biti zastrašujuće, moglo bi biti katalizator za pravljenje značajnih promena.

9. Da li mi se sviđa ono što postajem?

Još jedno pitanje koje se retko postavljamo, ali bi verovatno trebalo da radimo češće - da li nam se sviđa osoba kakva jesmo i koja postajemo.
Bez obzira na vaše godine, mi se uvek razvijamo i menjamo, tako da ova vežba nije rezervisana za mlađe ljude.
Svi se mi menjamo i čak i kada mislimo da smo sjajni dobro je da zastanemo i da sebe preispitamo – da li smo osoba sa kojom bismo se družili?

10. Ako umrem sutra, za čim bih najviše žalila?

Da li biste žalili za tim što niste razgovarali sa sestrom pola života ili što se niste pomirili sa nekim prijateljem, ili što niste pratili i ostvarili neki svoj san?
Ne postavljamo sebi ovo pitanje dovoljno često jer bi to zahtevalo prave promene. Duboko u sebi dobro znamo za čime bismo žalili ali to su bolne stvari koje nam je lakše da ignorišemo nego da se sa njima suočimo. Ali možda bi se ovaj krhki život živeo autentičnije i smislenije ako bismo se ipak suočili sa ovim teškim pitanjima.

(Sensa)

BONUS VIDEO: