Čemu vi lično više naginjete: verovanju da vam se život dešava ili da ga sami kreirate? Neki veruju većini u jedno, neko većini u drugo.

Nemamo kontrolu nad mnogim situacijama spolja, ali uvek imamo kontrolu nad svojim mislima – šta ćemo misliti o događajima koji nam se dešavaju, koje ćemo zaključke doneti i koje dalje akcije ćemo preduzeti. Sve je na nama. Mnogi ljudi to već znaju. Međutim, mi i dalje često radimo na „autopilotu“ i negativne misli mogu preuzeti kormilo.

Ono što vam može pomoći da držite svoje misli pod kontrolom jeste da budete svesni kako se osećate što je više i češće moguće. Naša osećanja su pokazatelj naših prethodnih misli i verovanja.

Čim se osećate loše, budite sigurni da ste u pozadini imali neke negativne misli o sebi i svojoj budućnosti i da se kao rezultat toga pojavio loš osećaj u vašem telu.

Ne možemo da pratimo sve misli koje imamo, jer ih ima preko šest hiljada u danu. Ako se osećate dobro, znajte da u pozadini imate dobre misli o sebi i svom životu. Onda samo nastavite.

Međutim, kada se osećate loše – onda je dobar trenutak da pogledate dublje u sebe i, ako je moguće, napravite drugačiji izbor. Čim primetite da se osećate loše, postavite sebi sledeće pitanje: „Kakve misli imam? Zbog kojih se misli osećam loše?' Poslušajte odgovor. Samo slušaj. Biti prisutna. Ne osuđujte sebe, samo budite svesni.

Dalje se zapitajte: 'Šta vam dobro donose ove misli?'

Videćete da postoji neka korist u pozadini. Svi naši obrasci su evoluirali jer su imali svoju svrhu i svoje 'blagostanje' nekada u prošlosti. I sve naše misli su tu da nas 'zaštite'.

Kada odgovorite na ovo pitanje, postavite sebi sledeće pitanje: „Kako mogu da zadovoljim svoju potrebu? Kako mogu da budem tu za sebe u veri u pozitivan ishod?' Ili postavite sebi sledeće pitanje: 'Šta bi bilo dobro učiniti ili razmišljati drugačije u ovoj situaciji, da poštujem sebe i svoje potrebe, i da budem mirna u sebi, verujem u pozitivnu budućnost i osećam se sigurno?' Zatim dodajte skraćenu verziju: „Šta mogu da mislim ili uradim drugačije dok sam tu za sebe?“

Dobro slušajte i dajte sebi vremena. Ponovite pitanje nekoliko puta ako je potrebno. Verujte da možete dobiti odgovor.

Rečenice, radnje i predlozi koji vam mogu doći kao odgovor na ova pitanja mogu se razlikovati.

Važno je znati da ako svom umu damo instrukcije u kontekstu tako jasno pozitivnog otvorenog pitanja– ono će početi da kopa po bazi podataka u našem umu, a otvoriće se i kanal za intuitivan odgovor, sve sa cilj da nam ponudi rešenje koje smo tražili - pozitivno i dobro rešenje za nas, koje će nam dati osećaj sigurnosti.

Kao odgovor možete dobiti samo jednu rečenicu. Oseti, ako je važno, ponovite u sebi nekoliko puta. Čak i zapišite.

Posebno je važno ako fizički osetite važnost odgovora koji ste dobili, i osetite emociju, drhtavicu ili suze. Ovo su sve dodatni važni znaci tog pozitivnog rada u vama koji vam pomaže da napravite pozitivan preokret.

Napišite ova pitanja za sebe i primenite ih na situacije koje vam se mogu odmah setiti, i one situacije koje izazivaju bol ili nelagodu u vašem telu i na koje ne znate odgovor.

Dobro je testirati. Ako nikada ne pokušamo, ne možemo znati da li nam nešto radi ili ne.

Zapamtite da smo mi ti koji određujemo šta ćemo misliti, koje akcije ćemo preduzeti i koje ćemo zaključke donositi, kao naše reakcije na spoljašnje događaje i okolnosti.

Izvor: Sensa.hr

BONUS VIDEO: