U svakodnevici nas mnoga iracionalna uverenja sprečavaju u obavljanju stvari i uspostavljanju produktivnosti. Ovo su samo neka od njih, navodi Psychology Today:

  1. Moram sve da obavi, odjednom.
  2. Moram tačno da znam kako ću izvršiti sve korake unapred pre nego što počnem.
  3. Moram sve savršeno da uradim.
  4. Ne smem da osećam teskobu oko toga da sve obavim.

Ako se često susrećete sa ovim ili sličnim mislima, vreme je da razmislite. Da biste uspeli u ovoj nameri zapravo nije potrebno da pravite velike promene u razmišljanju i ponašanju, već je ključ u malim promenama koje će jačati vašu volju.

Ovo su 10 koraka koji vam mogu pomoći u tome da kreirate novu i uspešniju verziju sebe čija je važna odlika upravo - produktivnost:

1. Zakažite aktivnosti uveče za sutrašnji dan

Uključite alarme za najbolje vreme za početak aktivnosti i razumnu količinu vremena koju ćete odvojiti za nju.

2. Svaku aktivnost povežite sa nagradom ili kaznom

Ako ste zaovršili zadatak, nagradite se, npr. pojedite svoju omiljenu hranu. Ako niste uspeli da završite aktivnost, odredite kaznu, npr. utrošite slobodno popodne na spremanje stana.

3. Postanite odgovorni prema bliskim osobama

Svake večeri obavestite blisku osobu, prijatelja ili partnera, šta želite da uradite sutradan. Zatim im javite kako ste proveli dan i da li ste uspeli u svojoj nameri, a onda ponovno prijavite svoje ciljeve za sledeći dan.

4. Upotrebite trominutni alat protiv odugovlačenja

Odaberite da provedete tri minuta radeći na nečemu, iako se možda čini da tri minuta nije mnogo. Možda ćete stati nakon tri minuta, ali barem ste napravili prvi korak i krenuli. Ipak, možda ćete otkriti da ćete, nakon što počnete, raditi i više od samo tri minuta, čak i mnogo više, kao rezultat zamaha koji ste razvili.

5. Premakov princip

Psiholog David Premak preporučuje korišćenje ponašanja sa višom frekvencijom za jačanje ponašanja sa nižom frekvencijom. Na primer, ako često pijete kafu i retko pospremate krevet, nemojte sebi da dopustite da popijete kafu dok ne pospremite krevet. Na ovaj način nagrađujete neprijatnu obavezu onim što voliet da radite, čineći da ono neprijatno izgleda dugoročno poželjnije.

6. Koristite rangiranje

Navedite aktivnosti na spisku obavezakoje biste želeli da obavite u određenom danu. Napišite 'A' pored najvažnijeg, 'C' pored najmanje važnog, zatim 'B' pored ostalih. Kada imate vremena za rešavanje svojih aktivnosti, prvo rešavajte 'A', zatim 'B', a zatim 'C'.

7. Pratite znakove

Pretpostavimo da ste odložili plaćanje stanarine. Pre nego što odete u krevet, stavite prazan ček i olovku na svoj sto. Kada ujutro ustanete, ček je tu kao podsetnik i predstavlja lagani korak koji treba da uradite.

8. Uklonite smetnje

Uklonite sve što vas ometa od vašeg zadatka. Odložite telefon i isključite zvono i klonite se kuhinje i sobe sa televizorom. Spustite zavese ako vaša radna soba gleda na prometnu ulicu. Manje ometanja može vam pomoći da ostanete usredotočeni.

9. Zadajte sebi rokove

Za početak, zadajte sebi težak zadatak - nemojte čak ni da ručate dok ne odradite najvažniji zadatak. Kako vreme bude prolazilo, a vi postajali sve gladniji, vaš podsticaj za obavljanje posla će se povećavati.

10. Nikada nije kasno za novi početak

I za kraj, čak i ako ne uspete odmah obaviti sve što ste planirali, ne očajavajte. Sutra je novi dan i nova prilika za početak!

Možda će vas zanimati i kojih 6 stvari vas koči na putu uspeha.

Sensa

BONUS VIDEO: