Većina ljudi teško uspeva da uštedi novacna kraju meseca. Pored raznoraznih računa koji stižu, čini se kao nemoguća misija. Međutim postoji par trikova uz pomoć kojih možete da sačuvate novac, i da ga kasnije iskoristite za nešto što budete želeli. Sveže odluke kreću sa Novom godinom koja nam uveliko pristiže. Ovo su 7 načina kako da uštedite novac u 2024. godini.

1. Smanjite kupovinu alkohola

I ako vam se se čini da je flaša pića mali izdatak, ukoliko malo bolje pogledate videćete da su veći računi u pitanju. Svaki odlazak do bara ili veća kupovina alkohola za domaćinstvo, oduzima vam pozamašan novac. Napravite budžet koji se tiče nabavke pića.

2. Reorganizujte frižider

Sigurno vam se često dešava da gomilate hranu u fižideru i da često bacite ručak koji vam je ostao od juče. Vreme je da očistite frižider i da posvetite pažnju budžetu namirnica. Šta vam je potrebno, a šta nije. Videćete koliko ćete uštedeti na tome, jer ipak na hranu nam odlazi najviše para.

3. Nosite svoj ručak na posao

Kao što i sami znate ogromna je razlika cena u restoranima i u marketima. Za svaku poručenu porciju brze hrane ili jela u restoranu, možete spremiti dva ili tri ručka koja će vam trajati cele nedelje. U plastičnu kutiju možete spakovati na posao neki specijalitet koji ste sami spremili. Na taj način ćete uštedeti novac, a i zdravije.

4. Smanjite kupovinu skupih stvari

Razmislite da li su vam ipak potrebne treće cipele ove godine i da li vam zaista treba skupa ogrlica ili sat. Kupujte samo ono što vam je prioritetno ili da pronalazite stvari koje su dosta jeftinije, a da liče na taj originalan proizvod koji ste želeli.

5. Izbegavajte online plaćanja

Veoma lako nam se omaknu online kupovine, jer nemamo toliki osećaj koliko smo potrošili jer nije fizički opipljivo.Najbolje je isključite mogućnost online plaćanja i videćete za neko vreme koliko ste uštedeli. Kada kupujemo online ne razmišljamo analitički i racionalno da li nam je nešto potrebno već u sekundi kliknemo, dok za uživo kupovinu nekoliko puta razmislimo.

6. Ne nosite bankovne kartice sa sobom kada kupujete

Kada odlazite u kupovinu, najbolje je da plaćate kešom i da pre kupovine napravite spisak svega šta vam je potrebno i da kući izračunate koliko će vas to izaći i tačno toliku sumu da ponesete. Kod plaćanja karticom često se potroši više od očekivanog. Primenite ovaj savet i videćete rezultate veoma brzo.

7. Ostavljajte sitniš u kasicu

Verovatno vam se često dešava da nađete u džepu zgužvanih 500 dinara, a da ste potpuno zaboravili na njih. Svakoga dana možete sa strane ostavljati deset dinara, nekada pedeset, a nekada petsto ili hiljadu. Ili možete na mesečnom nivou da odvajate skromnu sumu od 5 ili 10 eura.

Pročitajte, afirmacije za pravu ljubav u 2024. godini.

BONUS VIDEO: 

PROJEKTOM "ZASADI DRVO" DO PROMENE ŽIVOTNIH NAVIKA I UŠTEDA: Računica PKS-a koja budi nadu (KURIR TV) Kurir televizija

   Sensa/ A.S.