Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poslovni dan bez stresa: 5 načina da lako prihvatimo kritiku i tuđe mišljenje na poslu

Ne podnosimo svi dobro kritiku - neki se lakše, a neki teže nose sa njom. Ipak, postoje načini da tuđe mišljenje primimo na zdrav način...

  Izvor: Foto: Profimedia

Za početak, kada vam neko daje sugestije, savete ili vas kritikuje - nemojte ga prekidati. Sačekajte da završi, a onda probajte da odgovorite na neki od načina koje predlaže „Time".

1. Nemojte napadati onog ko vas kritikuje.

Ako odmah zauzimate napadački stav prema nekom ko vas procenjuje, to nije dobro. Probajte da ugušite poriv da napadate, i umesto toga udahnite duboko, i postavite neka produktivna pitanja kao što su: „Cenim što ste mi skrenuli pažnju. Da li možete da mi ukažete na neke konkretne situacije gde sam pokazao lošu komunikaciju?

CV, motivaciono pismo i intervju: greške koje kandidati za posao najčešće prave...

Kako samo mogao drugačije da odreagujem? Kako da to bude bolje sledeći put?" Ovakva otvorena pitanja prikazaće vas kao spremne za saradnju, fleksibilne i otvorenog uma. Čak iako se ne slažete sa onima koji vam kritiku upućuju, pokazaćete zrelo i racionalno ponašanje.

2. Nemojte reći „Znam" kao odgovor na kritiku.

Očigledno da ne znate. Kad to izgovorite, rizikujete da se odmah branite. Umesto toga, recite: „Shvatam". Zvuči bolje, a i tako će druga strana biti zadovoljnija.

3. Nemojte odmah biti paranoični.

Kada vas neko kritikuje, skoro da je normalno da osećate da su u tom trenutku svi protiv vas. Verovatno mislite da kritičari smatraju da ste ili emotivno ili profesionalno nekompetentni.

U stvarnosti, oni vas kritikuju jer vas žele uz sebe i žele da se popravite. Ova činjenica ne važi samo u profesionalnom svetu, već i u privatnom. Umesto da budete obeshrabreni i ljuti, cenite to što vam kolega ili prijatelj kaže, što se oseća prijatno da iznese neke stvari, i ima poverenja da ćete to saslušati i da ih nećete osuđivati. Sve je u ljubavi, ali i u tome da iskoristite te kritike na pravi način.

4. Ne izvinjavajte se.

Nemojte reći da vam je žao, osim kad situacija baš iziskuje izvinjenje. „Izvinjavam se" često zvuči kao da imate manjak samopouzdanja i da ste neodlučni. Umesto toga recite „Naravno, promeniću to." Obećanje je proaktivno i zvučite učtivo.

Kako napraviti CV i momentalno privući pažnju poslodavca: kreativnom biografijom do posla...

5. Nemojte biti strogi prema sebi.

Kriticizam je deo našeg života - sigurno ćete u nekom trenutku od nekoga dobiti mišljenje koje vam se možda neće dopasti - bilo na poslu ili u životu. Niko nije savršen. Ako neko želi da se promenite, on na neki način „investira" u vas, i to zato što mu na određeni način značite. Iako je ponekad teško, imajte na umu koliko vredite i probajte da filtrirate tuđa mišljenja.

poslovni_saveti_5_nacina_da_lako_prihvatimo_kritiku_i_tude_misljenje_na_poslu_2
Izvor: Foto: Profimedia

Izvor: Bizlife

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj