Što smo stariji, to teže menjamo navike. Ali i u tridesetim godinama nije kasno da se menjamo, i da usvojimo neke nove, pozitivne obrasce ponašanja.

U tridesetim, vreme je da POČNETE DA...

1. ... se smejete sami sebi.

„Smejte se sebi, ponekad se nasmejte apsurdnosti života...," piše na sajtu Quora. Sposobnost da pronađete humor u svojim mukama, važno je za zdravlje i sreću.

2. ... cenite svoju porodicu i prijatelje.

Kada ste bili tinejdžer bili ste buntovnik, u dvadesetim ste jurili sebe, posao, obrazovali ste se...

5 psiholoških navika koje mogu da smanje IQ i koje nam oduzimaju energiju...

Tridesete su pravo dobar da ponovo budete u kontaktu sa bližnjima. Nakon mnogo žurki, zabava, proslava, shvatićete da ne postoji takvo društvo kao što su naša porodica i bliski prijatelji.

3. ... pišete dnevnik.

Nekad ne možete da ispričate ili razmotrite važne trenutke u svom životu sa prijateljima. Dnevnik donosi olakšanje, a predstavlja i neku vrstu evidencije.

4. ... zdravo hranite.

Možda ste ranije bili na dijetama, ali u suštini niste marili da li jedete supu i salatu ili picu. U tridesetim telo počinje polako da stari, i možete da budete krepki i zdravi ako se pravilno hranite. To je dobar plan na duže staze.

5. ... štedite novac.

Ako je to ikako u našim uslovima moguće.

6. ... jurite viši cilj.

Do tridesete, verovatno ste maštali da zasnujete svoju porodicu, počnete da živite samostalno, ili da započnete neki svoj biznis... Sada je vreme da počnete to i da ostvarujete.

7. ... učite iz svojih grešaka.

„Sve što nam se dešava može da bude način da učimo, da budemo bolji." Svi pravimo greške, ali treba da razumemo šta je pošlo naopako.

8. ... razvijate ljubav prema čitanju.

Uspešni ljudi poput Bila Gejtsa (Bill Gates) i OpreVinfri (Oprah Winfrey) strastveni su čitaoci i stalno preporučuju literaturu. Učite od njih. Svakog dana izdvojite bar 30 minuta da pročitate nešto. Ne blog, ili nečiji post, već štampanu knjigu.

9. ... govorite „da" prilikama.

Jedno od najčešćih kajanja kada je u pitanju karijera jeste što se nisu iskoristile mogućnosti koje su se ukazale. Zato, ne odbijajte dobre prilike, makar i malo rizikovali.

10. ... definišete svoje lične vrednosti.

Uvek treba da znate šta su vaši prioriteti. A da biste to znali, trebalo bi da definišete lične vrednosti.

Merač za stres i zdrave navike: evo kako da proverite da li vam nešto zaista koristi ili šteti...

Možete za početak da nabrojite top tri. Te vrednosti dalje možete da preoblikujete u ličnu misiju, što će vas motivisati da se krećete ka boljoj verziji sebe.

Izvor: BIZLife