AKO STALNO SUMNJATE U SEBE, URADITE ODMAH OVE 4 STVARI: Ovo vas sprečava da budete uspešni i srećni u - rešite ga se!

Kako da prestanete da sumnajte u sebe - 4 koraka do većeg samopouzdanja i vere u svoje sposobnosti!

Shutterstock

Kada sumnjate u sebe to se negativno odražava na kvalitet života, sprečava vas da ostvarite pun potencijal, uspeh i postignete željene planove. Važno je da shvatite da niste sami - milioni ljudi su sabotiranim sumnjom u sebe, ali svako od nas može da se izbori sa ovim izazovom, prevaziđe ga i pobedi. Donosimo vam 4 važna saveta koja će pomoći da prevaziđete sumnju u sebe:

1. Neutrališite negativna osećanja - Najvažnije je da se na vreme identifikuju negativna osećanja i neutrališu. Očaj, oklevanje, samoobmana, osećaj inferiornosti - budite spremni da se suočite sa ovim osećanjima i da ih an vreme prekinete. Sticanje samopouzdanja ne može se dogoditi preko noći, zato je važno da se potrudite i ostanete istrajni. Moraćete da se borite protiv nesigurnosti i da dokažete sebi (i svima ostalima) da ona nema moć nad vašim životom. Ali da biste to uradili, morate zaustaviti sve sumnje pre nego što počnu da kontrolišu i sabtiraju vaš život.

2. Razgovarajte sa ljudima - Retko koja osoba će sebi, a posebno drugima, priznati da se suočava sa sumnjom u sebe ili lošim samopouzdanjem. Ipak, čak iako želite ovo da sakrijete, to je često nemoguće. Pokušajte da izrazite svoje stanje voljenima. Prvi put može biti strašno, ali kada to uradite, osećaćete se mnogo bolje. Moguće je da će mnogi vaši prijatelji priznati da se suočavaju sa istim izazovom ili da su imali takvo iskustvo, pa se više nećete osećati sami u problemu. Sa druge strane, razgovor opušta, isceljuje osvešćuje, a možete dobiti i neki vredan savet.

3. Vodite dnevnik - Pošto sumnja u sebe počinje u glavi, možda će vam biti teško da svoje misli iznesete na papir, ali ako pokušate, možete videti sopstvene sumnje pismeno i osvestiti ih. Vođenje dnevnika pomoći će vam u budućnosti, godinama kasnije, kada se osvrnete na ono što ste pisali, svatite da na kraju uvek sve ispadne dobro. I ovo će vam dati samopouzdanje da upravo danas morate da prevaziđete svoje sumnje.

4. Stalno rastite i razvijajte se - Da biste napredovali u životu, morate biti spremni da rizikujete. Možda je to prevazilaženje i fizičkih i mentalnih barijera sumnje u sebe, ali to je jedini put napred. Pobeđivanje sumnji će vam dati podsticaj da rastete još više i više. Osvojite jedan mali vrh, zatim sledeći najveći, pa sledeći, dok ne stignete na željeno odredište. Svaki izazov nas jača, donosi nam važne lekcije i čini da budemo hrabriji i spremni da se suočimo sa nekim novim problemima i teškoćama na lakši način.

Odlučite da ne sumnjate u sebe, svoje sposobnosti i lični životni put - odlučite da ćete od danas biti slobodni!

Izvor: Sensa