Kolika je zaista moć afirmacije? Psiholozi će reći velika, jer vam daju snagu i samopouzdanje, veru u sebe i svoje sposobnosti. Ali, problem se javlja ako u njih iskreno ne verujete, kao i ako ostanu samo izgovorene reči bez konkretne akcije da se nešto preduzme.

Donosimo vam 5 koraka koji će svaku afirmaciju učiniti delotvornom:

1.Izaberite realne afirmacije

Prvo postavite svoja očekivanja. Morate da verujete u mogućnost afirmacije na prvom mestu, u izvesnoj meri. Možda je to doseg, ali uverite se da je u realnom obimu. Na primer, ne možete sebi da kažete da ćete biti milioner i da očekujete da vam novac padne s neba. Takođe je korisno odabrati afirmaciju koja će služiti ekspanzivnijoj svrsi. Kada o tome razmišljamo na ekspanzivniji način, razmišljamo o služenju i koristi drugima, a to je jedan od atributa koji zaista pomaže da naši ciljevi budu uspešniji.

2. Pronađite mirno mesto

Da biste se istinski povezali sa praksom afirmacije, treba vam mirno okruženje. Nema poente da izgovarate afirmacije usred zoom poziva ili kada se fokusirate na nešto drugo. Potrebno je da budete na usredsređenom mestu, smireni i opušteni, idealno je nakon što meditirate. Na taj način, vežbanju možete posvetiti punu pažnju i primetiti sve misli i osećanja koja se javljaju sa vašim afirmacijama.

3. Prvo izgovorite reči naglas, a zatim ih izgovorite tiše

Koje god afirmacije odaberete, uokvirite ih u formu „Ja sam“. Ja sam voljena, otvorena sam za mogućnosti, ja zaslužujem... Prvo izgovorite reči naglas, a zatim počnite da ih izgovarate sve tiše i tiše dok ne dođete do šapata — a zatim dok ne počnete da ih izgovarate tiho. Ova praksa vam pomaže da iskoristite svoju punu koncentraciju i interno se „stopite“ u svaku reč koju izgovorite. Izgovaranje samih reči samo je prvi deo uspešne prakse afirmacije.

4. Iskoristite energiju afirmacije

Sledeći korak je da iskoristite energiju koju dobijete od tih reči da preduzmete neku vrstu akcije. Afirmacije vam jednostavno pomažu da uđete u ono što vam otvara mogućnost da postignete svoje ciljeve, ma kakvi oni bili.  Afirmacija jača samopouzdanje, ali onda postaje produžetak vašeg tela. Počinjete da preduzimate akciju sa tom afirmacijom, tako da je to zaista više odskočna daska. Ne može sve ostati samo na rečima.

5. Pokušajte da ne preterate sa analizom

Ako sebi kažete da ćete postati pisac bestslera, možda će vam vaš mozak prvo sugerisati nekoliko “šta ako” uslova i sumnje kako sve može krenuti naopako. Međutim, psiholozi savetuju da ne slušate svoje kritičke misli već da hrabro idete za svojom afirmacijom i slušate svoja osećanja i intuiciju.

Izvor: Sensa