Razvijena empatija se može posmatrati kao predivan dar, ali i kao velika osuda, piše Lovesensa.

Stručnjaci ističu da su ljudi sa pojačanom empatijom više skloni depresiji zbog otežane apsorpcije većeg broja osećanja.

Empati u svom mentalnom i duhovnom prostoru skladište više emocija nego drugi ljidi, a mnogi od njih nosu dovoljno jaki da obrade svaku od njih i prožive je na pravi način.

Empatija sa sobom nosi i dozu brige, kako za sebe, tako i za druge, što postepeno dovodi do izgaranja i povećanog rizika od depresivnihstanja i raspoloženja.

Jedini način da empata ostane dosledan svojoj prirodi, a istovremeno zaštićen od talasa racionalnih i iracionalnih emocija, jeste povećana svest o energiji koju apsorbuje.

Toksičnaenergija i neprijatna osećanja mogu uticati na stvaranje negativne samopercepcije.

Važno je da shvatite da vi niste osoba koja može da spase ceo svet. Preterana brižnost prema drugima može ugroziti vašu dušu. Svoju empatiju kao dar, ne smete trošiti na pogrešne ljude koji koriste vašu dobronamernu energiju konstantno je crpeći i svoju korist.

Ako sebe smatrate empatičnom osobom, a istovremeno osećate mentalniumor, razočaranje i izgaranje, vreme je da na svom životnom putu napravite isceljujuće pauze.

Očistite svoj mentalni prostor od emocija koje vas sputavaju. Odbacite neprijatna potisnuta osećanja i zadržite ono što vašoj duši prija.

Previše emocija koje ne možete da obradite mogu biti okidač za depresivno stanje. Zato je važno da na putu empatije, pronađete prvenstveno ljubav prema sebi.

Izvor: Lovesensa