Da li je moguće da nešto tako čarobno i predivno kao što je ljubav može da nadvlada strah?

Kao posledica starih traumaili emotivnih rana iz prošlosti, može se javiti strah od ljubavi, odnosno strah da ponovo ne budemo povređeni. Strah od ljubavi ima i svoj stručni naziv i naziva se filofobija.

Pročitajte još:

10 znakova da ste sreli sudbonosnu LJUBAV: ovi signali pokazuju da vam je partner zaista suđen

Da li je vaš partner spreman za ZRELU LJUBAV: ovi znakovi pokazuju da ON želi da vaša veza traje

Kako prepoznati da li prtner ima razvijen strah od potpuog predavanju ljubavi i da li je moguće pomoći drugoj osobi da pobedi ovu blokadu?

Simptomi koji ukazuju da vaš partner ima filofobiju (strah od ljubavi):

- iskustva u tepkim i bolnim vezama koje ne uspeva da ostavi iza sebe
- neprijateljski stav kada razgovarate o osećanjima
- gubitak interesovanja koje je pokazivao prema vama na početku veze
- odbojnost prema bilo kakvom pokušaju zajedničkog planiranja,
- sebičnost i neprepoznavanje partnerovih potreba

Ukoiko neke od navedenih signala filofobije primećujete kod svog partnera, ali znate da vas voli i da vam on pruža ljubav, moguće je da ima strah od vezivanja i da se plaši da ponovo ne bude povređen. Otvoreno razgovarajte sa njim, a najbolju pomoć može dobiti putem psihoterapije.

Ipak, najvažnije je da muškarac osvesti svoj strah, da ga prizna i započne promene i otpuštanja ovih blokada uz stručnu pomoć.

Kako mu vi možete pomoći?

Odnos sa osobom koja iam strah od vezivanja i ljubavi nije nimalo lak i jednostavan. Ipak, ukoliko smatrate da se za odnos vredi truditi, onda je komunikacijaključno rešenje za ovaj izazov. Važno je da vi otvoreno pričate o svojim emocijama, da izgradite poverenje sa partnerom i jasno mu date do znanja da ne želite da ga povredite.

Svakodnevno obnavljajte bliskost i povezanost, izgradite čvrste temelje svoje veze, a ukoliko zajedno radite na rešenju, moguće je da ćete uspeti da uklonite sve prepreke koje sa sobom donosi filofobija.

Izvor: Lovesensa