Mentalno zdravlje je ključno za naš srećan i ispunjen život, zbog toga je važno da ne zanemarujemo bilo koji simptom koji pokazuje da je ono narušeno.

Svakodnevno možete raditi na održanju i poboljšavanju mentalnog zdravlja na prirodan način, a jedan od najboljih je vežbanje fokusa, odnosno svest o mentalnom zdravlju i promenama koje se događaju u skladu sa različitim okolnostima.

Pročitajte još:

Osho: 10 pravila za srećan život bez problema

23 pravila za srećan i bezbrižan život: jednostavne i prelepe životne lekcije tibetanskih monaha

Živimo u stresnom i užurbanom vremenu u kojem smo izloženi raznim negativnim vestima, uticajima i drastičnim promenama, iz dana u dan. Sve ovo može se nepovoljno odraziti na mentalno zdravlje, a za nas je važno da ne ignorišemo nikakve simptome i promene raspoloženja, već da bez straha i osećaja stida zatražimo pomoć kada osetimo da nam je potrebna.

Evo koji "skriveni" simptomi mogu ukazivati na loše mentalno zdravlje:

1. Nesanica i loš kvalitet sna

Negativne promene u mentalnom zdravlju može značajno uticati na vaš kvalitet spavanja. Nesanica je često uzrokovana depresivnim raspoloženjima, anksioznošću i opsesivnim mislima. Loš kvalitet sna dovodi do pada koncentracije, naglih promena raspoloženja i teškoća pri obavljanju svakodnevnih zadataka. Ukoliko imate problema sa nesanicom, potrebno je da se obratite lekaru za pomoć.

2. Stalni osećaj zabrinutosti

Svako od nas ponekad oseti zabrinutost zbog određene situacije, ali ako je zabrinutost stalno priisutna, to znalajno može ugroziti mentalno zdravlje. Na primer, zabrinuti ste zbog skorog susreta, zbog poslovnog ssastanka koji treba da se dogodi, zbog neizvesnosti i promena koje će se možda dogoditi u budućnosti... Većina naših strahova i briga je uglavnom neosnovana. Uz stalan osećaj zabrinutosti, javlja se i pesimizam i kreiranje u svojim mislima negativnog ishoda svakog događaja.

3. Izolovanost

Jedan od prvih znakova koji se javljaju pri narušenom mentalnom zdravlju jeste izolacija od porodice i prijatelja i ugrožen socijalni život. Ukoliko vam nije potrebna trenutna samoća, već potpuna izolacija, razmislite da li je trenutak da potražite pomoć stručnjaka.

4. Stomak reaguje na stres

Fizički simptom koji se najčešće javlja kada dolazi do lošeg mentalnog zdravlja jeste reakcija stomaka. Moguća je pojava dijareje, bol u želucu, osećajmučnine... Ukoliko je sve u redu sa vašim sistemom organa za varenje, a imate ove tegobe, moguće je da ste pod velikim stresom.

Izvor: Lovesensa